“16 dana aktivizma” u FKG-u u Visokom

270

I ove godine Franjevačka klasična gimnazija se pridružuje kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se obilježava u preko 1.700 organizacija u više od 100 država, a obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
• 25. novembar: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
• 1. decembar: Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
• 3. decembar: Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
• 6. decembar: Godišnjica Montrealskog masakra
• 10. decembar: Međunarodni dan ljudskih prava

U tom je kontekstu, u četvrtak 2.12.2021. u FKG-u, pod vodstvom prof. Dragane Koprivica, održana radionica pod nazivom „Rodna neravnopravnost“. Učenici su prvo pogledali film o rodnoj neravnopravnosti, stereotipima i diskriminaciji, a zatim kritički propitivali primjere rodne neravnopravnosti u vlastitoj sredini i šire te razgovarali o društvenim normama i načinu na koji one utječu na generalizaciju rodne neravnopravnosti, ističući napose važnost obrazovanja u sprečavanju rodne neravnopravnosti. Radionica je ostvarena u suradnji s TPO Fondacijom iz Sarajeva i Britanskom ambasadom iz Sarajeva, u okviru kampanje pod nazivom „Progledaj“.

Visoko.co.ba/FKG FB page

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.