SportMirza Bašić osvojio prvi ATP turnir u karijeri

Mirza Bašić osvojio prvi ATP turnir u karijeri

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić ispisao je danas stranice historije bh. tenisa jer je postao naš drugi teniser koji je osvojio ATP turnir. Mirza je u današnjem finalu Sofije slavio protiv Mariusa Copila sa 2:1 u setovima.

Bašić je već u trećem gejmu napravio brejk i poveo je sa 2:1. On je držao svoj servis sve do desetog gejma kada Copil pravi brejk i kasnije se ulazi u taj brejk. Srećom, tamo je Bašić uspio da nadoknadi zaostatak od 2:4 i da na kraju slavio sa 8:6 za vodstvo od 1:0.

Drugi set je počeo veoma loše za našeg tenisera jer je izgubio svoj servis na samom startu, ali je uspio da vrati brejk u posljednjem trenutku i da izjednači na 5:5. Kasnije je Bašić uzeo svoje servis, a isto je uradio i rumunski teniser pa se otišlo u taj brejk. Tamo se ipak bolje ovog puta snašao Copil koji je osvojio drugi set i izjednačio na 1:1.

U posljednjem setu je viđena velika borba. Nijedan teniser nije uspio da napravi brejk sve do devetog gejma kada je Mirza u najboljem trenutku oduzeo servis rivalu i kasnije je bio siguran na svoj servis za pobjedu i titulu.

Mirzi je ovo bila prva titula na ATP turnirima, a to će mu donijeti skok na ATP lisit sve do 76. mjesta. Dakle, osim prve ATP titule, Bašić je prvi put u karijeri ušao među 100 najboljih tenisera.

sportsport.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE