ZanimljivostiNeobične životinje za koje vjerovatno nikada niste čuli

Neobične životinje za koje vjerovatno nikada niste čuli

Ponekad pomislimo da smo vidjeli sve što se ima vidjeti na ovoj planeti, ali još uvijek će postojati čuda koja će nas iznenaditi. Iako ste veliki ljubitelj životinja, ne može se očekivati da ćete poznavati svih 1 367 555 životinjskih vrsta (ovdje ne ubrajamo insekte) koje su dosad identificirane na našoj planeti. Također, nove životinjske vrste mogu biti otkrivene dok vi čitate ovaj tekst, tako da će za nas uvijek biti iznenađenja.

Ovo je lista nekih neobičnih životinja za koje vjerovatno niste nikad čuli, te ih vjerovatno nećete uskoro vidjeti uživo.

1. Crvenousta riba šišmiš1

Ova neobična riba nastanjuje dno mora oko otočja Galapagos i poprilično je loš plivač. Koristi se prsnim perajama kako bi „hodala” dnom oceana.

2. Morski pas goblin

2Ovaj rijetki morski pas ponekad se naziva i „živućim fosilom”, te je jedini postojeći predstavnik linije Mitsukurinidae stare 125 miliona godina. Morski pas goblin nastanjuje mora na dubinama većim od 100 metara, a odrasle jedinke mogu se pronaći i u puno većim dubinama. S obzirom na dubinu u kojoj živi, morski pas goblin ne predstavlja opasnost za ljude.

3.  Mrav panda

3Mutillidae je obitelj s više od 3000 vrsta osa, čije beskrilne ženke sliče velikim dlakavim mravima. Pronađene su u Čileu, gdje su vrlo dobro poznate zbog svojih ekstremno bolnih uboda. Tamošnji stanovnici zovu ju i„ ubojica krava”  ili „kravlji mrav”. Crno-bijeli primjerci poznati su kao pande jer bojama nalikuju na tog velikog kineskog sisavca.

4. Umbonia Spinosa 

Ove bub5e srodne su cvrčcima. Koriste svoje kljunove kako bi probušile stabiljku biljke i pile biljni sok. Ne zna se objašnjenje za njihov neobični izgled.


5.
Niziski prugasti jež

6Ovaj neobični sisavac nastanjuje Madagaskar u Africi i jedini je sisavac koji uz pomoć trnjanja dijelova tijela proizvodi zvuk – nešto što inače čine insekti i zmije.

6. Leptir kolibrić

8Pošto se ovaj leptir hrani cvijećem i proizvodi sličan zvuk kao i kolibrić, mnogi ga doista smatraju kolibrićem. Ali kolibrić je ptica, a ovo leptir. Vrlo iznenađujuća sposobnost mu je odlično učenje i raspoznavanje boja.

7. Glaucus Atlanticus 

7Poznato i pod nazivom „plavi zmaj”, ovo biće je vrsta morskog puža. Možete ga pronaći u toplim vodama oceana kako pluta na površini uz pomoć vrećice s plinom na trbuhu.8. Rak bogomoljka

9Također je poznat pod imenom „morski skakavac”, „ubojica škampa”, pa čak i „rascjepljivač palaca”, te je jedan od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim vodama. No, malo toga znamo o ovom račiću jer većinu vremena provodi skriven u svojoj jazbini.

9. Leptir pudlica10Otkriven je u Venezueli 2009. godine i još uvijek je vrlo slabo istražen. Čekamo više informacija o ovom izvanzemaljcu sličnom leptiru.

10. Paku riba

11Vjerojatno vam ne treba puno objašnjavati zašto je domoroci, stanovnici Papua Nove Gvineje zovu “sjekač testisa”. Lokalni su ribari vrlo zabrinuti  za svoje testise ako kojim slučajem moraju ući u vodu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE