PreporukaJames Franco tvrdi da je nepravedno optužen za seksualno iskorištavanje studentica

James Franco tvrdi da je nepravedno optužen za seksualno iskorištavanje studentica

James Franco (Foto: AFP)

Glumac James Franco podnio je pisani prigovor na tužbu koju su u oktobru 2019. godine podnijele Sarah Tither-Kaplan i Toni Gaal. Glumac tvrdi da su njihove optužbe “prljave” i da su one “gladne pažnje”, kako stoji u sudskim spisima do kojih je došao časopis People.

“Iako su prljavi detalji njihove prijave bili odlična hrana za tabloide, tužba je također lažna, pravno neosnovana i podnesena nepropisno, s ciljem da se stekne što veći publicitet. Ovaj proces je travestija pravde i vrhunac nemilosrdne kampanje koja je nepravedno omalovažila teško stečenu reputaciju dostojnog čovjeka”, napisano je u prigovoru.

Glumac je svoju glumačku školu Playhouse West Studio 4 otvorenu 2014. godine, zatvorio tri godine kasnije.

Tither-Kaplan optužila je Franca za seksualno iskorištavanje u januaru 2018. godine s još četiri žene, a priča je objavljena u Los Angeles Timesu.

Ona je za novine ispričala kako je Franco uklonio štitnike dok su snimali scenu oralnog seksa na setu filma The Long Home 2015. godine.

“Prilično brzo sam shvatila da se tom momku ne govori ‘ne’. Bila je to zloupotreba moći, a postoji kultura iskorištavanja žena koje nisu poznate osobe, kao i kultura ‘zamjenjivih’ žena”, ispričala je.

I Francov advokat se oglasio te odgovorio na njene navode.

“Gospođica Tither-Kaplan je uvijek izražavala zahvalnost što je dobila priliku raditi s Francom, jednim od njenih učitelja, na projektu koji je nominovan za Emmy. Ona je toliko oduševljeno hvalila Franca, da je objavljivala tweetove i tekstove u kojima je veličala njegove vrline, pisala koliko ga poštuje i koliko je napredovala od vremena kada je pohađala Studio 4. Ona je svjesno pristala na golišave scene s Francom”, napisao je advokat.

Direktor kastinga i drugi koji su bili uključeni u rad na tim filmovima potvrdili su da su sve glumice, uključujući i Tither-Kaplan, bile unaprijed obaviještene o golišavim scenama, da su tokom snimanja neprestano provjeravali da se glumice osjećaju ugodno, da su sve potpisale saglasnost za golotinju i da se niko – pa ni Tither-Kaplan – nikada nije žalio.


Tither-Kaplan i Gaal optužile su u oktobru Franca i njegove poslovne partnere da su učestvovali u “neprimjerenom seksualnom ponašanju prema studenticama, zloupotrebljavajući svoj položaj učitelja i poslodavca, i uslovljavali studentice prilikama za uloge u njihovim projektima”.

Njih dvijem su navele da su okolnosti “dovele do uznemiravanja i seksualnog iskorištavanja na predavanjima i izvan njih”. One, između ostalog, optužuju Franca zbog seksualne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i prevare.

Francov advokat Michael Plonsker negirao je u časopisu People optužbe u ime glumca.

“Ovo nije prvi put da su ove tvrdnje iznesene i one su već poništen. Nismo imali priliku detaljno pregledati tu bolesnu žalbu, jer je procurila u štampu prije nego što je podnesena, a našem klijentu tek treba biti dostavljena. James se neće samo u potpunosti braniti, već će tražiti i odštetu od tužiteljica i njihovih advokata zbog podnošenja ove zastrašujuće tužbe pisane da se privuče pažnja javnosti”, rekao je advokat Plonsker.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE