ZanimljivostiVrijeme je za kiseli kupus

Vrijeme je za kiseli kupus

Zima bez kiselog kupusa, u našem narodu gotovo da je nezamisliva. Stara poslovica kaže da ko drži do zdravlja jede kupus. Bilo kao salata ili sarma, kupus je sastavni dio naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Ima nisku energetsku vrijednost i predstavlja pravi izvor vitamina C, A, B1 i B2, kao i minerala kalcijuma i kalijuma.
kupus3Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovek uspio da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla.
Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno mjeriti s limunom i narandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopšte ne bi bile iskorištene.
Osim vitamina i minerala, kiseli kupus sadrži i bakterije mliječne kiseline, slične dobrim zaštitnim bakterijama u želucu, koje održavaju ravnotežu crijevne flore, regulišu metabolizam i pospješuju izbacivanje toksina.
Pomaže i u radu mozga i očuvanju mentalne funkcije, zdravlju srčanog mišića i kostiju, kao i izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući cinku, kupus štiti i naš imunitet. Inače, ako se često jede, otklanja anemiju, nesanicu, depresiju i neuroze. Sprječava avitaminozu, liječi sluzokožu organa za varenje, dok rasol pomaže kod hroničnog zatvora. Da bi se uspostavio dobar rad crijeva dovoljno je uzimati dvije do tri kašike rasola prije svakog obroka.

Rasol
kupus4Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se udomaćio kao lijek za sve tegobe vezane za probavni trakt te kao narodni lijek za smanjenje oteklina na zglobovima.
Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i ljekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva. Sok od svježeg kupusa podstiče razmjenu materija u ćelijama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcija.Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Ljekovita svojstva:

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva poput:

  1. kupus1Poboljšava raspoloženje
    2. Organizam čini otpornim na stres
    3. Aktivira razmjenu materija u mozgu
    4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
    5. Stimuliše rad ćelija i djeluje pomlađujuće
    6. Pomaže kod izgradnje kostiju
    7.Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
    8. Jača imunitet i povećava snagu mišića
    9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE