ZanimljivostiU kineskoj grobnici pronađeni dijelovi društvene igre

U kineskoj grobnici pronađeni dijelovi društvene igre

Velik dio ljudske historije zaboravljen je tokom vremena. Predani stručnjaci neumorno rade kako bi pronašli što više djelića naše historije i spojili ih u mozaik koji će omogućiti da bolje razumijemo kako su naši preci živjeli.

Nedavno su pronašli 2.300 godina staru grobnicu u blizini kineskog grada Qingzhoua. Iako je grobnica opljačkana, arheolozi su ipak bili zadovoljni otkrićem jer su ondje pronašli dijelove drevne društvene igre. Pohvalili su se kako su između ostalog pronašli kockicu sa 14 strana napravljenu od životinjskih zuba te više od 20  duguljastih predmeta s nacrtanim brojevima i slomljenu pločicu s naslikanim očima.

Naučnici vjeruju da ovi dijelovi pripadaju igri Liubo, drevnoj kineskoj igri koja je bila popularna tokom dinastije Han. Nažalost, pravila za igru nisu poznata jer je niko nije igrao preko 1.500 godina… Ali, prema slikama iz tog doba naučnici mogu nagađati da je igra uključivala dvije osobe te da je svaka imala 6 malih štapova koji su utvrđivali kretanje igrača.

U grobnici je pronađen i kostur, ali pljačkaši su bili temeljiti te nisu ostavili mnogo predmeta za stručnjake.

– Iako je grobnica zaista velika lopovi su je temeljito pročešljali. Komora s sarkofagom je skoro u cijelosti iskopana i opljačkana te je pretrpjela velike štete u procesu… – požalili su se arheolozi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE