ZanimljivostiZanimljivosti o pčelama koje sigurno niste znali

Zanimljivosti o pčelama koje sigurno niste znali

Pčele pripadaju skupini insekata koje našu planetu nastanjuju više od milion godina. Postojale su čak i u periodu krede. One nam daju med, matičnu mliječ, polen, pčelinji vosak i ono što je jako bitno jeste da učestvuju u samom procesu oprašivanja biljaka. U jednom pčelinjem društvu postoji jasno definisana podjela rada. Tu vlada sklad i svako radi svoj posao u zavisnosti od uzrasta i sposobnosti.
pčele2Tako jedno pčelinje društvo se sastoji od :
a) matice koja obavlja funkciju nošenja jaja i brige o samom pčelinjem društvu
b) pčele radilice koje obavljaju glavne poslove : sakupljanje nektara, cvijetnog praha, propolisa, hranjenje legla, gradi sače…
c) trutovi čiji je jedini zadatak oplodnja pčele matice

Zanimljivosti o pčelama
1. Pčela ima pet očiju. Jedan par velikih očiju nalazi se sa strane, dok je troje manjih smješteno na čelu u obliku trougla.
2. U jednoj košnici se nalazi samo jedna matica, 500-1000 trutova i u prosjeku 50.000 pčela radilica.
3. Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju biljaka pored toga što nam daju med i druge pčelinje proizvode. Donose pet puta veću zaradu poljoprivrednim proizvođačima.
pčele34. Da bi se dobio 1kg meda pčela treba da obleti 5 miliona cvjetova i da preleti preko 110.000 kilometara tako da u košnicu unese 3-4kg nektara.
5. Pčele radilice žive u prosjeku 6 sedmica. Tri sedmice proizvode radeći u košnici, a druge tri sakupljajući nektar i polen.
6. U toku jednog leta pčela može da pređe udaljenost od 4-8km. Kreće se brzinom od 20-28km/h, a ako je prazna može se kretati u do 60km/h. U toku jedne sekunde zamaše krilima i do 400 puta.
7. Matica može za svoj životni vijek (5-6 godina) da snese preko milion jaja.
8. Prosječna dužina jezika pčele je 6-7mm.
9. Ako su povoljni uslovi, pčele jednog društva za 7 dana mogu skupiti do 2kg cvijetnog meda.
10. U toku jednog dana, pčela izvan košnice radi 6-7h. U tom periodu obiđe oko 4000 cvjetova i napravi oko 40 letova.
11. Svaka pčela tačno zna put ka svojoj košnici koju raspoznaje po boji i obliku. Može odletjeti od košnice čak i do 8km a da se pri tome vrati u istu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE