ZDKCCI: ZDK je jedan od 5 kantona u Federaciji BiH u kojem...

CCI: ZDK je jedan od 5 kantona u Federaciji BiH u kojem je broj registrovanih nezaposlenih i zaposlenih skoro identičan

Za prvih 9 mjeseci tekuće godine bilježi se skromna realizacija planiranih obaveza u radu Vlade i Skupštine Zeničko dobojskog kantona, pri čemu je  program rada i budžet usvojen sa kašnjenjem, ukazano je na pres konferenciji Centara civilni inicijativa. Projekt menadžer CCI-a, Ivica Ćavar je podsjetio da je novu Vladu, koja je preuzela dužnost u martu ove godine dočekao deficit od preko 70 miliona i dug od preko 25 miliona maraka.

ZDK je jedan od 5 kantona u Federaciji BiH u kojem je broj registrovanih nezaposlenih i zaposlenih skoro identičan, a na dnu je ljestvice po visini ostvarene prosječne plate, koja ju e u avgustu iznosila svega 709 maraka.

-Produktivnost rada Vlade bilježila je kontinuirani rast, sve do jula, nakon čega se dešava drastičan pad. Ćavar je napomenuo da je koordinacija Vlade i Skupštine u ovoj godini bila realtivno dobra, pri čemu se uspješno provode mjere štednje. Među ostalim, u kantonalnoj administraciji ukinute su funkcije savjetnika. Nema nijednog zastupnika koji u 2015. godini nije uzeo učešća u diskusijama po mjerama koje su bile na dnevnom redu. S druge strane, Vlada krši Zakon o ravnopravnosti spolova, jer u svom sastavu nema nijednu pripadnicu ljepšeg spola. Ovakvo stanje ostalo je i nakon rekonstrukciju Vlade, smjenom 3 ministra DF-a i imenovanjem 3 ministra SBB-a.

Iz CCI-a podsjećaju Skupštinu i Vladu ZDK na zakonsku i poslovničku obavezu u vezi donošenja programa rada i budžeta za 2016. godinu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE