ZanimljivostiDa li je bolje konzumirati zamrznuto ili svježe voće i povrće ?

Da li je bolje konzumirati zamrznuto ili svježe voće i povrće ?

Kada govorimo o zamrznutom voću i povrću, često dolazimo u situaciju da zaobilazimo dio sa samrznutom hranom u nekom marketu. Zašto to radimo? Zapravo, smatramo da je zamrznuto voće i povrće inferiorno u poređenju sa svježim. Međutim, ta naša razmišljanja su netačna.
Zamrznuto voće i povrće je jednako kvalitetno i zdravo kao i svježe, a u pojedinim slučajevima sadrži i više hranjivih materija nego svježe. Moramo da se odreknemo mišljenja da je svježa hrana uvijek bolji izbor u poređenju sa smrznutom.
Pojedino svježe voće i povrće provede dane pa čak i nedelje u putu. Tokom tog perioda ono gubi pojedina svojstva. Smrznuto voće i povrće se zamrzava malo poslije žetve i to zatvara sve hranjive materije u njima. Tokom sezone, voće i povrće koje je ubrano na farmi blizu mjesta gde se prodaje je najbolji izbor, ali to nije opcija za najveći broj ljudi tako da je smrznuto povrće i voće odlična alternativa. Bez obzira na to da li su namirnice svježe ili zamrznute, izuzetno je važno zapamtiti da je način na koji ih spremamo ključan za zadržavanje hranjivih materija.
Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača isto toliko, ako ne i više bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima, u odnosu na ono svježe. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni. Ovakav način smrzavanja sprječava nastanak bakterija i proces kvarenja voća i povrća.

12286069_10208252618016991_1231604707_nSvježina voća i povrća može se „izmjeriti“ prema količini vitamina C koju zadržavaju nakon branja. Samo dva dana nakon branja špinat gubi 75% ukupne količine vitamina C, brokoli 80%, špargle 30%. Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja, ne gube hranjivi sastojci i vitamini, već voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranjive sastojke i vitamine.

Bosna i Hercegovina slabo ulaže u proizvodnju domaćeg smrznutog voća i povrća pa je većina proizvoda uvezana iz: Hrvatske, Srbije, Belgije, Švedske i ostalih zemalja. Država Bosna i Hercegovina bi trebala da posjeduje više fabrika koje se bave proizvodnjom i preradom smrznutog voća i povrća jer je ono jednako zdravo kao i svježe. Među našim potrošačima idalje važe stereotipi da je sve što je strano, kvalitetnije je od domaćeg. Potrošači će prije izabrati neki proizvod, koji je malo jeftiniji, ali nekvaliteniji, nego domaći i kvalitetniji.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE