ZanimljivostiDa li ste čuli za šparglu ?

Da li ste čuli za šparglu ?

U našim krajevima se o “čuvaru zdravlja” ili “kraljevskom povrću” malo zna i rijetko se sprema, iako obiluje ljekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja. Sa samo 17 kalorija u 100 grama, špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru, a u tome će vam pomoći i hrom koji se nalazi u biljci umanjujući vašu glad. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju.

Pored ovih blagodati, folna kiselina iz špargli pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća, debelog crijeva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog sadržaja folne kiseline.

špargla1Špargla čisti i jača krv, odstranjuje kamenac i pijesak iz žuči i mokraćne bešike. Aktivira koliko bubrege, toliko i nadbubrežne žlijezde, bešiku i jetru. Preporučuje se kod šećerne bolesti i TBC. Samonikle špargle se najčešće pripremaju zajedno s jajima, kao kajgana. Izrazito su zelene boje i vrlo tanke.

Baštenske špargle se uzgajaju kao delikates, što ih čini pravom plemkinjom među povrćem. One su mnogo ukusnije. Mogu biti sasvim bijele, plavo-ljubičastog vrha (ako je vrh zelen, špargla je prezrela), što zavisi od uzgoja. Pripazite pri kupovini baštenskih, svježih špargli – ubrane propadaju vrlo brzo poslije branja, pa ih zato brzo potrošite.

Međutim, ima i onih kojima se konzumiranje špargle izričito zabranjuje. To su bolesnici sa akutnom upalom zglobova, mokraćnih puteva i prostate. Nije pogodna ni za nervozne i osobe koje pate od nesanice.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE