ZanimljivostiZuckerberg, Gates i tehno divovi ulažu u čistu energiju

Zuckerberg, Gates i tehno divovi ulažu u čistu energiju

Osnivači Microsofta i Facebooka udružili su se s nizom najmoćnijih ljudi iz svijeta tehnologije kako bi ulagali u razvoj tehnologija koje će donijeti pristupačnu i pouzdanu čistu energiju širom planete.

Osim Billa Gatesa i Marka Zuckerberga, u ovu energetsku koaliciju uključeni su Richard Branson (Virgin), Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba), a svi će zajednički raditi s vladama koje su za razvoj energetskih rješenja s nultom emisijom.

Tačnije, grupa će razmatrati ulaganja u sektore poput proizvodnje i skladištenja električne energije, transporta, poljoprivrede i učinkovitosti energetskih sistema.

Naglašava se kako istraživanja u ovim područjima obično guraju same vlade, ali da to nije dovoljno te da su nužne vještine i resursi vodećih investitora uz iskustvo u dovođenju inovacija iz laboratorija na tržište.

Ova grupa planira spojiti obećavajuće projekte s investitorima koji su zainteresirani za dugoročne obveze kako bi omogućili nove pristupe u pružanju energije i smanjenju emisija.

Njihova objava dolazi uoči summita o klimi u Parizu, na kojem bi Bill Gates i Barack Obama trebali predstaviti i novu inicijativu koja će povezivati javni i privatni sektor, a cilj je da se u sljedećih pet godina udvostruče javne investicije u istraživanju energetskih rješenja, prenose mediji.

U inicijativu je već uključeno 19 zemalja, koje će povećati ulaganja u razvoj čistih energetskih rješenja na 20 milijardi dolara do 2020. godine.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE