ZanimljivostiUmjetna sladila oštećuju zube

Umjetna sladila oštećuju zube

Umjetna sladila u slatkišima i napicima pomoći će vam da ostanete vitki, ali takve namirnice i pića nisu dobri za zdravlje zuba, tvrde australski naučnici.

Dobra strana slatkiša i napitaka s umjetnim sladilima je to što se njihovim konzumiranjem u organizam ne unosi nepotreban i štetan višak šećera, a loša je ta da, suprotno pretpostavkama, mogu oštetiti zube i njihovu caklinu, kaže dr. Eric Reynolds, voditelj istraživanja o njihovu utjecaju na zdravlje zuba.

 Upozorava i da ne možete u potpunosti vjerovati deklaracijama na etiketama s podacima o prehrambenim vrijednostima namirnica i napitaka.

Studija koju je Reynolds proveo s kolegama iz Centra za istraživanje oralnog zdravlja na University of Melbourne, testiravši razna bezalkoholna pića, energetske napitke namijenjene sportašima i slatkiše s umjetnim zaslađivačima, pokazalo je da i njihova konzumacija može oštetiti zube.

Umjetna sladila općenito smanjuju opasnost od nastanka karijesa, no i proizvodi bez prirodnih sladila štete zubima zbog visoke količine kiselina koje nagrizaju površinski sloj zubne cakline te u težim slučajevima dovode do omekšavanja dentina i zubne pulpe.

Dok ph vrijednosti ukazuju na to koji su proizvodi kiseli – a riječ je o bezalkoholnim pićima, energetskim napicima, voćnim sokovima i vinu, neke vrste prehrambenih namirnica sadrže kemijske spojeve koji se nazivaju kelatorima, a u tu skupinu pripadaju i citrati. Kelatori vežu druge kemijske spojeve za kalcij, rezultirajući posebno erozivnom kombinacijom koja iz zuba izvlači kalcij.

Testiravši na zdravim izvađenim ljudskim kutnjacima 15 bezalkoholnih pića, među kojima 3 umjetno zaslađena i 8 energetskih napitaka namijenjenih sportašima, australski su naučnici zamijetili nastanak oštećenja na površini zubne cakline. Sličan učinak na caklinu imali su i slatkiši, osobito oni s okusom limuna i naranče, zbog sadržane limunske kiseline.

Da bi se smanjila mogućnost erozije zuba i nastanak karijesa n aučnici preporučuju konzumiranje fluorirane vode iz slavine s obzirom na to da voda pakirana u bocama ne sadrži fluorid. Druga dobra opcija je mlijeko.

Stomatolozi preporučuju da se zubi ne četkaju neposredno nakon jela ili konzumiranja kisele hrane, jer se na taj način oštećuje omekšani sloj cakline i dentina. Umjesto toga, usnu šupljinu trebalo bi isprati običnom vodom i tek nakon sat vremena iščetkati zube četkicom i zubnom pastom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE