BiHRegijaŠvedska otvara prvi šatorski izbjeglički kamp od rata u BiH

Švedska otvara prvi šatorski izbjeglički kamp od rata u BiH

Švedske vlasti odlučile su ove sedmice otvoriti izbjeglički šatorski kamp na svojoj teritoriji, prvi od rata u Bosni i Hercegovini.
Već u srijedu u kompleks od 17 šatora na poljima u blizini Malmea trebao bi stići prvi kontingent sa oko 20 migranata.

“Spremni smo primiti goste i omogućiti im život u šatorima. Strukturalno je sve na svom mjestu.”, kazala je Anna Hjarne iz Švedske agencije za vanredne slučajeve (MSB).

Šatori su površine 6×8 metara i identični su onima koje MSB koristi u operacijama pomoći civilima Južnog Sudana, Haitija i Nepala, s tim da su ovi adaptirani na švedsku klimu, te imaju grijanje. Omogućavaju i wi-fi signal i TV.

Hans-Olof Andersson, lider švedskih demokrata na području Lunda, kazao je da je otvaranje kampa u Švedskoizbjeglice1j znak potpune neodrživosti sistema jer je ta zemlja samo ove godine primila više od 150.000 zahtjeva za azil.
“Još od Drugog svjetskog rata nismo bili prisiljeni ljude držati pod šatorima i niko ne zna kako će to funkcionisati”, rekao je on. “To je znak da je politika u pogledu izbjeglica potpuno posrnula”

Kamp je u početku opremljen za smještaj 204 osobe i to u slučaju prelijevanja izbjeglica iz drugih zemalja, međutim Šveđani priznaju da postoje šanse da ljudi tu ostanu mjesecima.

“Imamo dvije opcije: da ostavimo ljude na ulicama ili da ih smjestimo u šatore. Izabrali smo ono što je bolje”, kazao je glasnogovornik Švedske migracijske agencije Tobias Akerman. “Budući da je situacija sa smještajem tako teška, trenutno je nemoguće reći koliko će potrajati.”

Tokom dva mjeseca 1992. godine, na početku agresije na BiH, ova švedska agencija otvorila je privremene šatorske kampove za izbjeglice iz naše zemlje u Rinkebyju blizu Štokholma i Skillingarydu na jugu.

Švedska vlada je u novembru objavila dramatične mjere za pooštravanje graničnog režima i dobijanja azila nakon što se izbjeglički val koji se kretao prema toj zemlji udesetorostručio.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE