ZanimljivostiU tradicionalnoj medicini kokos se hiljadama godina koristi za liječenje raznih oboljenja

U tradicionalnoj medicini kokos se hiljadama godina koristi za liječenje raznih oboljenja

Kokosova palma je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Njeno ime potječe od grčke riječi сосо (zrno, plod). Pod tim imenom kokosova palma je poznata svuda u svijetu, a svuda u svijetu se i koristi.

Legenda kaže da je ponikla na tlu Polinezije iz sjemena u koje se pretvorila neostvarena ljubav lijepe poglavičine kćeri po imenu Hina i siromašnog, neuglednog mladića Aala. Ne mogavši živjeti bez voljene, mladić je umro, a iz njegovog groba koji je Hina natapala suzama izniklo je neobično drvo: tanko, vitko i toliko visoko da je nadmašilo okolnje raslinje. Krošnjom je dodirivalo nebo uzdižući ljubav u vječne, božanske visine. Da bi ga Hina mogla gledati, orah je dobio Aalov lik. Može ga vidjeti svako ko oljušti kokos, kažu i danas Polinežani.

Na čvrstoj opni postoje tri tanja dijela koja se mogu probiti. To su oči i usta mladog Aala. Na ovu legendu nadovezuje se i druga, urezana na jednoj kamenoj ploči nađenoj na Filipinima. Po njoj, kokosova palma je nebesko drvo nastalo od zvijezde, na koju svojim oblikom krošnja i podsjeća. Darovano je ljudima voljom božanskih sila i toči iz sebe “napitak života”.

Visoko stablo u promjeru ima 30 cm, ali je izuzetno čvrsto i odolijeva vjetrovima jer ga za pješčano tlo, u dubini od 8 m, drži oko 800 korijenova, ne debljih od jednog centimetra. Orah je nepropusan za morsku vodu u kojoj može plivati i do 4500 kilometara i potom, neoštećeno, isklijati na tlu.
Poslije sedam godina palma rađa prvi plod, a između petnaeste i pedesete godine života donese od 60 do 80 oraha.

  • Energetska i nutritivna vrijednost

kokos2Energetska vrijednost 100 g kokosa iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 15,2% ugljikohidrata, 3,3% proteina i 33,5% masti.

Od minerala kokos sadrži značajnije količine kalcija (14 mg što čini 1,75% RDA), željeza (2,43 mg što čini 17,35% RDA), magnezija (32 mg što čini 8,5% RDA), fosfora (113 mg što čini 16,1% RDA), cinka (1,1 mg što čini 11% RDA), bakra (0,44 mg što čini 43,5% RDA), mangana (1,5 mg što čini 75%) i selena (10,1 mg što čini 18,4% RDA).

Od vitamina kokos u značajnijim količinama sadrži tiamin (0,06 mg što čini 5,5% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), niacin (0,5 mg što čini 3% RDA), pantotensku kiselinu (0,3 mg što čini 5% RDA) i vitamin B6 (0,05 mg što čini 3,5% RDA).

Od ostalih nutrijenata kokos na 100 g sadrži visoki udio vlakana 9 g i fitosterola 47 mg.

  • Ljekovitost

U tradicionalnoj medicini kokos se hiljadama godina koristi za liječenje raznih oboljenja primjerice bolesti dišnog sustava (astma, bronhitis), gripa i prehlada, pothranjenosti, tumora, probavnih smetnji i dr. Dokazano je da doprinosi liječenju protiv virusa koji uzrokuju prehladu, herpes, hepatitis C i dr. Pomaže u liječenju bakterioloških oboljenja kao što su upala grla, infekcije urinarnog trakta, bolesti desni, upala pluća i drugo.

kokos3Atletičari kokos koriste kao izvor energije jer doprinosi poboljšanju izdržljivosti. Doprinosi izlučivanju inzulina i iskorištavanju glukoze u krvi. Doprinosi poboljšanju probave i apsorpciji hranjivih tvari. Primjerice kalcija i magnezija što pomaže u razvoju snažnih kostiju i zuba te na taj način usporava pojavu osteoporoze.
Smanjuje stres na gušteraču i enzimski sistem u organizmu. Pomaže u ublažavanju simptoma i smanjuje zdravstveni rizik vezan uz dijabetes. Ublažava upalna stanja, potiče regeneraciju i zacjeljivanje ozlijeđenih tkiva.
Neka ispitivanja pokazuju da pomaže i u liječenju nekih oblika raka, kao što je rak dojke i debelog crijeva. Pomaže u liječenju bolesti bubrega, doprinosi razgradnji bubrežnih kamenaca, bolesti jetre i infekcija mokraćnog mjehura. Pomaže u radu štitne žlijezde i zdrav je za srce.
Donedavno je posve neopravdano bio zapostavljen u prehrani zbog svog sastava masnih kiselina, većinom zasićenih – kokosovo ulje sadrži 66% masnih kiselina srednjeg lanca. Ove masne kiseline smatra se dobrim izvorom energije koje naš organizam relativno lako metabolizira, mogu se koristiti u liječenju, raznih bolesti vezanih uz malapsorpciju, sastojci su parenteralnih nutritivnih emulzija, a obećavajući su i rezultati u liječenju neurodegenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova bolest, Alzheimer i epilepsija.

Ulje kokosa doprinosi sniženju razine holesterola. Neka ispitivanja su pokazala da ova vrsta masnih kiselina pomaže pri reduciranju težine. Ispitivanje provedeno 2009. u Brazilu pokazalo je da su žene koje su uzimale 30 ml kokosovog ulja tijekom 12 tjedana smanjile udio abdominalne masti, a nisu dobivale na težini. Kokosovo ulje posjeduje snažna antioksidativna svojstva, a djeluje tako da smanjuje potrebu za unosom antioksidanata u organizam. Služi u kozmetičke svrhe za njegu suhe kože, protiv starenja kože, doprinosi zdravlju kose i tena.

Zanimljiv podatak je i da kokosova voda sadrži isti udio i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE