Lejla Imamović (DF) na Konferenciji o ljudskim pravima

629
Konferencijom o važnosti podizanja svijesti o ljudskim pravima, danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, obilježen Međunarodni dan ljudskih prava. Konferenciji je, kao predstavnica Komisije za ljudska prava i slobode Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prisustvovala Visočanka Lejla Imamović iz Demokratske fronte.
Sudionicima, među kojima su bili prisutni predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, Institucije ombudsmena za ljudska prava, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, ambasada u Bosni i Hercegovini, Vijeća Evrope, Misije OSC-a, UNDP-a, te drugih nevladinih i međunarodnih organizacija obratila se i američka ambasadorka u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, te istakla važnost komunikacije i saradnje predstavnika vlasti s jedne i predstavnika civilnog drštva, s druge strane.
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ocijenila je da napredak ljudskih prava u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od glavnih preduslova određivanja stepena spremnosti ulaska Bosne i Hercegovine u EU. Ovaj skup, koji, kako je ocijenjeno, predstavlja značajan korak naprijed ka stvaranju demokratskog i tolerantnog društva, lišenog diskriminacije i predrasuda, okončan je otvaranjem izložbe u holu zgrade PSBiH, koju su zajednički organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misija UNHCR-a.