ZanimljivostiPut do blistave kože

Put do blistave kože

Ne ide samo ljubav kroz želudac. Brojni kozmetički proizvodi obećavaju blistanje tvoje kože, ali često zaboravljamo kako je pravilna prehrana najbitnija za kožu.

Hidratacija

Koža je najveći organ ljudskog tijela te je vrlo važno da uvijek bude dovoljno hidratizirana. Ako koža nije dovoljno hidratizirana, ona će ti to i pokazati. A osim što ne smiješ preskakati dnevnu njegu svoje kože i piti dovoljno vode, okreni se namirnicama s visokim sadržajem vode, a to su: tamno lisnato povrće, jagode, lubenica, krastavci i ananas.

Masti

Masne kiseline pomažu stanicama tvoje kože pri održavanju vlage te zaštiti kože od čimbenika iz okoliša. Prehrana bi tako trebala biti bogata i omega-6 i omega-3 kiselinama, dvije esencijalne masti, koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. Za prirodni sjaj kože tako možeš konzumirati: masnu ribu, kao što je losos, žlicu ulja na dan (laneno, maslinovo), razne žitarice i sjemenke te avokado.

Antioksidansi

Hrana bogata antioksidansima također je važna za tvoju kožu, jer ju oni štite od negativnih vanjskih faktora, kao što su UV zrake i zagađivači okoliša. Posegni za: paprikom, narančama, limunom, limetom, kupinama, malinama i grejfrutom.

Učvršćivanje

Sastojak bez kojeg koža ne može biti čvrsta svakako je kolagen, glavni strukturalni protein, kojeg nalazimo u našem vezivnom tkivu. Kako starimo, taj se strukturalni okvir razbija, što rezultira tankom, labavom i krhkom kožom. Za ublažavanje ovog problema, konzumiraj sljedeće namirnice: perad, jaja (posebno bjelanjak), bakalar, rakove, kamenice, jastoga, slatki krompir, sjemenke suncokreta, sezam, bademe, grah, soju, leblebije i alge.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE