Lokalne TemePozitivno VisokoDickinson u Sarajevu do utorka, Visočanin Tarik Hodžić režira "Scream For Me...

Dickinson u Sarajevu do utorka, Visočanin Tarik Hodžić režira “Scream For Me Sarajevo”

Bruce Dickinson, pjevač i frontmen grupe Iron Maiden, došao je u Sarajevo kako bi učestvovao u snimanju dokumentarnog filma “Scream for me Sarajevo”, potvrdio je Adnan Ćuhura, producent ovog filma.

Ćuhura je također otkrio da će legendarni heavy metal pjevač zbog snimanja obići desetak lokacija u Sarajevu, a utorak će napustiti BiH.

bruce_dikinson_1Film “Scream for me Sarajevo” je pričao o gostovanju Bruce Dickinson u Sarajevu 1994. kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru. Tada se pjevač “oglušio na jasna upozorenja UN-a” i žrtvovao vlastitu sigurnost kako bi Sarajlijama barem na trenutak “odagnao misli od opsade”, u kojoj se grad nalazi godinama.

Snimanje prvog dijela dokumentarnog filma povodom 20. godišnjice od gostovanja Dickinsona i članova njegovog benda, Alexa Elena i Chrisa Dalea, u ratnom Sarajevu završeno je prije godinu dana.

tarik_hodzic_buce_dikinsonIdeja o snimanju „Scream For Me sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je Adnan Ćuhara, režiser je Tarik Hodžić, a asociate producer je Tatjana Bonny iz Londona.
bruce_dikinson_4Osim Brucea Dickinsona, na sceni Bosanskog kulturnog centra decembra 1994. godine, bili su basista Chris Dale, bubnjar Alex Elena i gitarisa Alex Dickson. Osim njih u Sarajevo su došli i tehničari benda Bob Edwards i Andey Veasey, te novinar koji je pratio Dickinsonov bend na svim koncertima Roland Hyams.

Prvobitno su, prema zamisli organizatora, Dickinson i njegov bend trebali svirati isključivo za pripadnike UN-ovih mirovnih trupa u Sarajevu, ali je lider Iron Maidena to odbio kazavši da on može održati koncert samo za stanovnike Sarajeva. Na kraju je tako i bilo. Putovanje je bilo ništa manje uzbudljivo od boravka u Sarajevu. Bend je putovao avionom do Splita, a dalje kamionom humanitarne organizacije „Serious Road Trip“, sve do Sarajeva.
bruce_dikinson_3Prvu noć nakon dolaska održan je koncert, drugi dan je bio slobodan, a članovi benda su se družili i sa svojim fanovima u ratnom Sarajevu. Na prvi pogled sve djeluje kao i bilo koje drugo gostovanje. Ali kako je i sve ostalo tada u Sarajevu bilo drugačije nego u ostatku svijeta, tako je i ovo gostovanje bilo potpuno različito od svega što su članovi benda ikada doživjeli.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE