Lokalne TemePolitikaVisočki delegati u Parlamentu Federacije Imamović, Zubić i Ganić kod premijera ZDK

Visočki delegati u Parlamentu Federacije Imamović, Zubić i Ganić kod premijera ZDK

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak zastupnika i delegata oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sa premijerom ovog kantona. Sastanak je održan na poziv premijera, s ciljem unaprijeđenja saradnje Vlade Kantona i federalnih zastupnika/delegata. Središnja tema sastanka bio je sadašnji Zakon o pripadnosti javnih prihoda, te njegovo nepovoljno djelovanje na građane ovog kantona. Učesnici su razgovarali i o tuzlanskoj inicijativi koja se tiče novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te zauzimanju jedinstvenog stava federalnih zastupnika koji dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona. Na temi dnevnog reda našao se i Zakon o šumama, koji je također u parlamentarnoj proceduri.

Sastanku su prisustvovali i visočki zastupnici/delegati u Parlamentu Federacije: Lejla Imamović (DF), Jasmina Zubić (SDP) i Mirza Ganić (SDA). Lejla Imamović je istakla da postoji potreba da se održi kontinuitet danas uspostavljene saradnje između Vlade ZDK i zastupnika ovog kantona u Parlamentu Federacije.

„Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o šumama, te Reformska agenda trebaju biti samo neke u nizu tema koje nam se nameću“, rekla je Imamović, te dodala kako i druge inicijative u Parlamentu Federacije, a koje se tiču građana ZDK, nisu manje bitne.

„Podržat ću nedavnu inicijativu iz Skupštine ZDK, o snižavanju cijene putarine na relaciji Zenica-Sarajevo, jer je smatram nepovoljnom za građane ovog kantona. Nije mi bitno što ta inicijativa ne dolazi iz moje političke partije, pa čak ni iz opozicije. Podržat ću je zato što je smatram povoljnom za građane ovog kantona.“

Imamović je pozvala i druge zastupnike da ne gledaju iz koje partije dolaze, nego da rade u interesu građana ZDK, te u tom smislu djeluju na višim nivoima.

Jasmina Zubić je svoje izlaganje bazirala na Zakonu o šumama koji je nepovoljan za građane ZDK ističući općinu Vareš koja je na rubu kolapsa, upravo zbog nepovoljnih rješenja koja proističu iz ovog zakona, te naglasila da je novi zakon u prošlom sazivu prošao u Predstavničkom, ali ne i u Domu naroda i kako treba raditi na tome da se što hitnije donese novi Zakon o šumama.

Kao jedna od tema ovog skupa nametnulo se i vrlo poražavajuće stanje u KB Zenica, te je dogovoren nastavak saradnje Federalnih zastupnika i Vlade ZDK, koje za krajnji ishod treba da ima poboljšanje kvaliteta života građana ovog kantona.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE