BiHZbog ratnih zločina uhapšen bivši nastavnik fizičkog

Zbog ratnih zločina uhapšen bivši nastavnik fizičkog

Osumnjičeni za ratne zločine Milan Bogdanović u Srebrenici je radio kao nastavnik fizičkog odgoja, a kako kaže Ćamil Duraković, bio je “čaršijski čovjek”.
“Bio je profesor fizičkog odgoja, a doskora je bio dio društvenih procesa kao što je rad u Fudbalskom klubu Guber. On je bio čaršijski čovjek, poznat svima nama, ali bio je poznat i po navodima da je možda bio učesnik zločina i to se znalo”, rekao je za Klix.ba Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.

Međutim, dodaje Duraković, čekalo se 20 godina da na kraju dođe do akcije i njegovog konačnog hapšenja.

“Nažalost, on nije jedini koji je radio u institucijama Republike Srpske i postoji niz ljudi za koje očekujemo da će ih pravda jednog dana stići. Mi ne trebamo uzimati posao suda i tužilaštva, a uvjereni smo da oni kreću bržim korakom kako bi oni koji su krivi za zločine u Srebrenici, ne samo za genocid 1995. nego i za zločine od 1992. godine, napokon odgovarali”, zaključio je Duraković.

Podsjećamo, Bogdanović je danas uhapšen tokom akcije SIPA-e koja je postupala po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

On je osumnjičen da je kao komandir 6. čete PJP i PS Skelani, koordinirao i zapovjedao snagama policije koje su na području Konjević Polja vršile zarobljavanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, a koji su u strahu za svoje živote pokušavali pobjeći iz Zaštićene zone Srebrenica, te odvajanje muškaraca od žena, djece i staraca.

Nakon zarobljavanja zarobljenici su odvedeni u pravcu stadiona u Novoj Kasabi, a dio njih je odveden u komandu 6. čete, gdje su mučeni i ispitivani, nakon toga su vojnoj policiji predali blizu 500 osoba bošnjačke nacionalnosti koje su odvedene na egzekucije na drugim lokacijama.

Pripadnici navedene policijske jedinice odveli jednu grupu od 16 zarobljenika koji su prethodno mučeni i premlaćivani, na lokalitet Kušlat, gdje su strijeljani iz vatrenog oružja, a samo jedna žrtva je preživjela strijeljanje.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE