BiHFirma u BiH zabranila radnicima da pitaju za platu i odmor

Firma u BiH zabranila radnicima da pitaju za platu i odmor

U BiH se veliki broj ljudi nalazi na biroima za zapošljavanje, a oni koji i uspiju naći posao većinom su uskraćeni za prava koja im sljeduju zakonom.

Ali šta kada direktor jedne kompanije “uzme” zakon u svoje ruke pa ugovor prilagodi sebi, i naravno, nauštrb radnika?

Fotografija upravo jednog takvog ugovora kruži društvenim mrežama u kojem direktor jedne kompanije prijeti radnicima da ne smiju direktoru postavljati pitanja o plati, godišnjem odmoru, neradnom danu.
Ukoliko budu o tome postavljali pitanja, bit će novčano kažnjeni, odnosno odbit će im se 100 KM od plate. Ako se isto ponovi, dobit će otkaz.

Radnicima je data opcija da se obrate poslodavcu pismenim putem, i to ako isplata mjesečnih naknada ne bude tokom predviđenih 30 dana, dok za odmore, slobodne i neradne dane, zahtjev se upućuje deset dana ranije.

Poslodavac se u ovom slučaju poziva na novi Zakon o radu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE