BiHNovi zakon o penzionisanju u FBiH ne poznaje prijevremene penzije

Novi zakon o penzionisanju u FBiH ne poznaje prijevremene penzije

Novi zakon o penziono-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji bi trebalo da se donese do kraja ove godine i stupi na snagu u januaru 2016. godine ne poznaje prijevremene penzije, kao što je slučaj sa starim, još uvijek postojećim, zakonom, potvrdio je to Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ipak, radnici koji u idućoj godini ispune uslove, primjera radi, žene 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života, mogu otići u penziju, jer se ona po novom zakonu vodi kao starosna.

“Znam da je veliki broj mojih kolega požurio u prijevremenu penziju, dok je još na snazi stari zakon, kako bi imali veće penzije. Ali puno je i nas kojima do prijevremene penzije treba još 2,5 mjeseca i bukvalno prelazimo u iduću godinu sa radom. Sada nas je strah da će se uslovi promijeniti i da ćemo morati još raditi da bi otišli u penziju po novom zakonu. Po starom zakonu, kao što je poznato, za žene je uslov 55 godina starosti i 30 godina staža. Ja zaista više ne mogu da radim. Smatram i da mladima treba dati šansu”, ispričala je zabrinuto jedna radnica.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH objašnjavaju da ni sa novim zakonom mnogi neće biti oštećeni.

“Prednacrt zakona o MIO kaže da osiguranik, žena, ima pravo na starosnu penziju kada u 2016. godini navrši 55 godina i šest mjeseci života i 30 godina staža osiguranja. U 2017. za ostvarivanje starosne penzije treba 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža, a u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godinu staža osiguranja”, kaže Mehmedalija Rapa za Večernji list.

Dodaje da za muškarce u 2016. godini je uslov za odlazak u penziju 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja. A, u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

“Novi zakon ne poznaje prijevremene penzije, već starosne i invalidske. Starosna je i ako navršite 65 godina starosti i 40 godina staža. Ili, 65 godina starosti i 15 godina penzijskog staža. Ili, 65 godina života i 20 godina staža u okviru kojeg se, primjera radi, za borce nalazi nekoliko godina staža koji im je uračunat za vrijeme boravka u vojsci, a isti nije plaćen. Dakle, ko hoće ranije u penziju, može na osnovu invalidnosti, ali i tu su kriteriji pooštreni”, ispričao  je Rapa.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE