ZanimljivostiReceptiIz Aidine kuhinje: Neka slavlje počne sa kiflicama i zvjezdanim talirima

Iz Aidine kuhinje: Neka slavlje počne sa kiflicama i zvjezdanim talirima

Blagdani su pred vratima, zato vam u ovom tekstu pišem o dvije vrste slastica koje se vrlo lako spremaju, a prednost im je ta što pravilno zatvoreni mogu da stoje duži vremenski period.
Želim vam puno veselja kod isprobavanja ovih slastica, ugodne blagdane, zdravlja i sreće u novoj godini.
Čestit Božić i sretna Nova godina!

Kiflice s lješnjacima

1Sastojci:
• Papir za pečenje
• 250 gr pšeničnog brašna
• 1 žlica praška za pecivo
• 150 gr mekanog putera
• 100 gr šečera
• 1 kesica burbon vanilin šečera
• 1 jaja
• 50 gr mljevenih lješnjaka
• 1 prstohvat soli
• 50 g nugat namaza
• Šečer u prahu

Priprema:
4Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180°C.
U posudi izmješati brašno s praškom za pecivo. Dodati ostale sastojke (so, vanilin šečer, puter, jaje) i od svega mikserom najprije na najnižoj, a potom na najbržoj brzini izraditi tijesto.
Tijesto izvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko pola centimetra, pa okruglim kalupom izrežite najprije krug, a potom izrežite oko 15 mm široke kiflice. Kiflice položite na lim i ispecite.
Kiflice zajedno s papirom za pečenje povucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohlade. Po 2 kiflice spojite s malo nugata, pospite ih šečerom u prahu.

Zvjezdani taliri

Sastojci:
• Masni papir
• 250 gr pšeničnog brašna
• 1 kašikica praška za pecivo
• 1 kesica slag kreme s okusom vanilije
• 100 gr šečera
• 175 gr mekanog maslaca
• 1 jaje
• 150 gr džema od jagode
• Šečer u prahu

Priprema:
Lim obložiti papirom za pečenje, zagrijati pećnicu na 180°C.
U posudu prosijati brašno s praškom za pecivo.D odajte ostale 3sastojke, pa mikserom kratko miješajte prvo najslabijom, zatim najbržom brzinom sve dok ne dobijete glatko tijesto. Polovinu tijesta razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, pa izrezati krugove širine otprilike 4 cm. Krugove položite na lim pa pomoću kalupa izrezati zvijezdu u sredini.
Peći u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Drugu polovinu tijesta razvaljati i napraviti krugove (ovaj put bez pravljenja zvijezde u sredini). Gotove keksiće ostaviti da se ohlade, premazati džemom pa sastaviti da se zalijepe. Posuti šečerom u prahu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE