ZanimljivostiFOTO: Najljepši novogodišnji ukrasi u svijetu

FOTO: Najljepši novogodišnji ukrasi u svijetu

Pred božićne i novogodišnje praznike mnoge prijestolnice ukrašene su lampicama, jelkama, Djeda Mrazovima i drugim ukrasima kako bi pojačali praznični duh. Ovdje možete pogledati neke od najljepših novogodišnjih ukrasa na svijetu…

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje su vezane za novogodišnje praznike je kićenje jelke, a smatra se da je ta tradicija počela u Njemačkoj u 16. vijeku.

Tada su se jelke kitile sa jabukama, orasima, papirnim cvijećem i perecama, a običaj sa slatkišima ispod jelke se prvi put spominje u Bazelu 1597. godine.

Svake godine, novogodišnji ukrasi sve su ljepši i raznovrsniji, sa sve većim brojem lampica i neobičnih ukrasa.

Osim u domovima, praznična atmosfera se osjeća i dok se šeta kroz ulicu, i prolazi pored okićenih dvorišta i ograda.

Čak su i trgovi i pješačke zone u većim gradovima ukrašeni kao u bajci i šire veseli duh Nove godine i Božića.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE