BiHNa području Sarajeva uhapšeno 11 osoba

Na području Sarajeva uhapšeno 11 osoba

Završena je ospežna akcija Specijalne jedinice Federalne uprave policije  u kojoj je sudjelovalo više od 100 policajaca uz potporu partnerskih policijskih snaga i Obavještajno – sigurnosne agencije. Akcija je provedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Uhapšeno je 11 od 15 osoba koje su bile meta ovih aktivnosti. Sumnjiče se za krivično djelo terorizam, poticanje na terorističke aktivnosti i vrbovanje.

Kemal Murić, jedan od glavnih vođa skupine koja je pripremala teroristički napad, uhapšen je jutros. Osim njega, uhapšeno je još deset osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim skupinama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka. Pretresena su i dva mjesta okupljanja radikalnih osoba, kao i više stambenih i poslovnih objekata u Boljakovom Potoku, Osijeku, te Sokolju.

Otac uhapšenog Kemala Murića, tvrdi kako je njegov sin nevin i da nema veze sa bilo kakvim tereorističkim aktivnostima. Kaže, da je Kemal rođen u Njemačkoj, gdje je završio srednju školu za molera i da ima ženu i 4 djece.

“Siguran sam da nije kriv, jer da jeste ja bih mu sam presudio. Uvijek je hodao uz mene, nikad se nije odvajao”, rekao je Musa Murić.

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

“Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima mjesta Rajlovac , gdje se prije dva mjesta desi teroristički napad u kojem su ubijena 2 vojnika OS BiH”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su sprovedeni na saslušanje u Federalnu upravu policije, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilastva BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE