Lokalne TemeNikog ne interesuje kakav zrak to Visočani udišu, pa ni one koji...

Nikog ne interesuje kakav zrak to Visočani udišu, pa ni one koji platu primaju da nam to kažu

Čitamo, gledamo, udišemo … Apeluju sa svih strana da je dramatično u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Lukavcu pa čak i Pekingu. Diskutujemo o tome po društvenim mrežama i ponašamo se kao da je u Visokom lijepo i sunčano vrijeme. Zvanično niko od nadležnih nas ne obavještava šta i kako udišemo, koliko je to opasno, kako da se ponašamo. U Srajevu jučer svi mediji prenose informaciju iz Hitne pomoći da se ne izlazi bez maski i prijeke potrebe. A kod nas? Ide budžetska i sigurna plata redovno, sad će Novogodišnji bon, djeci paketići, nije izborna godina nema potrebe da se građanima bilo šta pojašnjava i ulizuje za izborne glasove.

A sjećate li se priče o mjernoj stanici koju je kupio Kanton od para nas budžetskih korisnika. Ta mjerna stanica kao mjeri koncentraciju zagađenosti zraka u svih 12 gradova ZDK, ali nešto ne vidimo da je prisutna u Visokom i da bilo šta mjeri ili nas niko o tome ne izvještava. Kakanj svjestan naklonjenosti Kantona glavnom gradu istog kupio je sebi vlastitu mjernu stanicu, mi to nismo uradili, ali izgleda da nismo ni sposobni izboriti se da makar jedan dan ista ta mjerna stanicu u čijoj kupovini su participirali i porezni obveznici u Visokom prosvijetli nas po pitanju smoga i magle koju udišemo.

Dakle, u Visokom prvenstveno treba izmjeriti nivo koliko smo ga popušili, pa onda koliko smo zagadili, pa tek onda kolika je koncentracija sumpor dioksida u zraku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE