ZanimljivostiDa li znate koje su životinje najglasnije na svijetu?

Da li znate koje su životinje najglasnije na svijetu?

Jeste li znali da ljudi na listi najglasnijih bića u odnosu na svoju veličinu zauzimaju tek deseto mjesto?

Iako zvuk od 140 decibela može trajno oštetiti ljudski sluh, ne treba da se plašimo ribljeg ljiljka, najglasnijeg poznatog slijepog miša na svijetu. Iako on ispušta zvuk koji je čak i viši od ovog, riječ je o ultrazvučnom oglašavanju, pa ga ne možemo čuti.

Međutim, to nije slučaj s drekavcima, koje ćete čuti i 4,8 kilometara dalje. Najviši do sad zabiljeležen zvuk koji je proizveo mužjak drekavca iznosio je 128 decibela.

Ipak, od njega je još glasnija ulješura, kit zuban čiji su najbliži srodnici mala ulješura i patuljasti kit. Ona stvara zvuk oko 230 decibela pod vodom, a najviši do sad izmjeren je iznosio 236 dB.

Cvrčak je još jedna izuzetno glasna životinja: do danas je najviši izmjeren zvuk od 120 decibela i može se čuti na udaljenosti od čak 2,4 kilometra.  Ovo je svojevrsna i odlična zaštita ovim sićušnim bićima – zahvaljujući tako glasnom zvuku, ptice koje ih love se lako zbune i ne uspjevaju da ih lociraju.

Kada je riječ o životinjama koje su najglasnije u odnosu na svoju veličinu, prvi na listi bio bi vodeni insekt Micronecta scholtzi, koji ispušta zvuk od 99,2 decibela. Najzanimljivije je što taj zvuk mužjaci ove vrste stvaraju polnim organom, tako što njime trljaju stomak. Zanimljivo, čovjek je na ovoj listi tek na desetom mjestu.

Ovako izgleda lista deset najglasnijih stvorenja na Zemlji:

10. Hijene

Ove ratoborne životinje dok love ispuštaju zvuk od čak 112 decibe

9. Lav

Njegova rika dostiže 114 decibela i čuje se na udaljenosti većoj od osam kilometara.

8. Vukovi

Najprepoznatljiviji zvuk u svijetu životinja proizvodi vuk: on može da zavija jačinom između 90 i 115 decibela.

7. Slonovi

Ne samo da imaju odličan sluh već najveća kopnena životinja ispušta infrasonični poziv koji se pronosi na udaljenosti do 16 kilometara i iznosi oko 117 decibela.

6. Cyclochila australasiae

Najglasniji insekt na svijetu koristi razne zvukove da bi privukao pripadnika suprotnog pola za parenje, a oni dostižu 120 decibela. Kada se okupi veća grupa ovih insekata, ptice koje ih love se lako zbune.

5. Drekavci

Ovi majmuni komuniciraju međusobno brojnim komplesnim zvucima, a najviši do sada izmeren je, kao što smo već spomenuli, 128 decibela.

4. Kakapo

Ovaj ugroženi novozelandski papagaj (u aprilu 2009. pronađeno je svega 125 primjeraka) prepoznatljivi su po svojoj neobičnoj pjesmi koja podsjeća na kretekanje žaba i kojom mužjaci pokušavaju da pronađu ženke. Ovaj poj se pronosi čak do sedam kilometara dalje i može da dostigne 140 decibela. Reč je o najtežim papagajima na svijetu (obično su teški između dva i četiri kilograma).

3. Riblji ljiljak

Svi slijepi miševi ispuštaju zvuk visoke frekvencije, a njihove osetljive uši „hvataju“ odjek, odnosno zvuk koji se odbio od nečega u prirodi. Na osnovu te vibracije, oni procjenjuju koliko je plijen, predator ili neka prepreka daleko. Najglasniji u ovoj porodici je riblji ljiljak, koji ispušta zvuk od 140 decibela.

2. Tigraste pištolj-škampe

Jedan od najbučnijih članova životinjsko carstva proizvodi zvuk od oko 200 decibela! Dok love, one stvaraju mlazove vode usljed kojih se formiraju mjehurići. Kada ovi eksplodiraju, nastaje talas koji može ubiti svaku škampu ili ribu u poluprečniku od dva metra.

1. Kitovi

Ovi morski sisari komuniciraju pjesmom i drugim sličnim zvucima. Zvižduk plavog kita dostiže 188 decibela i putuje 804 kilometra dalje, ali je najglasnija ulješura s  230 decibela pod vodom. Ipak, ulješurino oglašavanje traje samo 10 milisekundi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE