ZDKPolitikaNaida Delibašić (SBB): Uradite nešto za mlade, pružite im pravu priliku

Naida Delibašić (SBB): Uradite nešto za mlade, pružite im pravu priliku

Naida Delibašić (SBB) zastupnica iz Kaknja u Skupštini ZDK na posljednjoj sjednici podnijela je zastupničku inicijativu, a vezano za Zakon o mladima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Molim da mi dostavite preciznu informaciju o implementaciji Zakona o mladima FBiH, u kontekstu ispunjenja obaveza koje Vlada ima prema ovom Zakonu? Ovim putem podnosim inicijativu da se u program rada svih ministarstava u Vladi koja imaju obaveze iz ovog zakona, da za iduću godinu obavezno uvrste i realizuju rješavanje svih pitanja proisteklih iz zakona.

Obrazloženje: Većina ministarstava u Vladi ima u svom domenu obaveze koje mora realizovati. Podsjećamo, Vlada mladima prema ovom zakonu mora garantovati posebne programe za zapošljavanje mladih, usvojiti strategiju za mlade, posebne programe učešća mladih u društvenom životu, posebne programe socijalne i zdravstvene skrbi i sve druge obaveze proistekle iz ovog zakona. Apelujem, uradite nešto za mlade, pružite im pravu priliku. Nezaposlenost među mlađima u Evropskoj Uniji se uduplala u proteklih 6 do 7 godina a stanje je alarmantno. Prema izjavama najviših čelnika EU ovo pitanje se danas postavilo na samu ljestvicu prioriteta za rješavanje. Razlog uzbune jeste što će nezaposlenosti mladih i njihovo nenapredovanje dovesti do ugrožavanja eknomskih mogućnosti današnje Evrope. Gotovo 23% mladih je danas u Evropi nezaposleno. Bosna i Hercegovina, 67% nezaposlenih mladih ljudi. Zvuči zaista zaštrašujuće.

Nadam se da ova inicijativa neće ostati samo mrtvo na papiru te da ćemo se ozbiljno pozabaviti pitanjem mladih u 2016. godini.
 

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE