ZDKPolitikaKlub zastupnika A-SDA ZDK: Saopćenje za javnost

Klub zastupnika A-SDA ZDK: Saopćenje za javnost

Prilikom razmatranja nacrta budžeta ZDK za 2016. godinu na 21. sjednici Skupštine ZDK koja je održana 23.12.2015. godine Bečarević Mufid je u ime kluba A-SDA iznio pored ostalog i sljedeće primjedbe:

Zašto su u prijedlogu nacrta budžeta za 2016. godinu umanjene naknade za porodiljsko odsustvo za 100.000KM u odnosu na procjenu izvršenja za 2015. godinu.

Zašto su novčane pomoći za nezaposlene porodilje u prijedlogu nacrta budžeta za 2016.godinu umanjene za 15.000KM u odnosu na procjenu izvršenja za 2015.godinu.

Zašto je novčana pomoć za opremanje novorođenog djeteta u nacrtu budžeta za 2016.godinu umanjena za 5.000KM u odnosu na procjenu izvršenja za 2015 godinu.

Zašto je novčana pomoć za prehranu djetata do 6 mjeseci i dodatna izhrana majke dojilje u nacrtu Budžeta za 2016 godini umanjena za 70.000KM u odnosu na izvršenje za 2015 godinu.

Zašto za Gimnaziju ,,Visoko“u nacrtu budžeta za 2016 godinu nije planiran cjelokupan iznos sredstva za plačanje zakupnine za korištenja sale „Partizana” za obavljanje tjelesnog odgoja, čime može dovesti u pitanje obavljanje istog.

Sve naprijed pobrojane primjedbe a vezana za smanjenje sredstava su neprihvatljive, te smo predložili da bar ostanu na nivou iz izvršenja Budžeta za 2015 godinu, ako ih ne možemo povećati.

Podržali smo i smanjenje izdataka u nacrtu budžeta za 2016g. za komisije, zastupnike i druge samostalne djelatnosti u iznosu od 111.000KM u odnosu na izvršenje budžeta za 2015 godinu.

Predložili smo i smanjenje transfera za finansiranje političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i nezavisnih poslanika za 100.000KM, odnosno sa 400.000KM na 300.000KM, te ih usmjerili prema socijalnim kategorijama.

Zatražili smo da se obezbjede sredstva i ispoštuje Zakon o požarstvu i vatrogastvu (Sl.novineFBIH 64/09), te formira zakonom predviđeni inspektorat za požarstvo i vatrogastvo, kao i kadrovskom jačanju Kantonalne uprave CZ, obzirom da u istoj nemamo niti jedno visokoobrazovano stručno lice (osim VD direktora), a u svrhu poduzimanja preventivnih stručno-operativnih poslova iz oblasti zaštite i spašavanja.

Takođe, zatražili smo obezbjeđenje sredstava za kadrovsko jačanje MUP-a ZDK, jer se sa problemom nedovoljnog broja policijskih službenika susreće većina PU u kantonu, te povećanje za 17 službenika policije u ovoj godini je zanemarljivo.

Zatražili smo da se planiraju sredstva za isplatu nagodbi po pravosnažnim sudskim presudama, bar na nivou izvršenja za 2015 godinu. tj. 420.000KM.

Zatražili smo da se obezbijede sredstva za kadrovsko popunjavanje kantonalne uprave za inspekcijeske poslove ZDK, inspektorima iz oblasti zdravstva, farmacije, lovstva, urbanizma, kao i inspekcije za zaštitu okoline koji već više godina ne funkcionišu, jer nemaju niti jednog izvršioca.

Zatražili smo da navedene primjedbe iznesene na nacrt budžeta za 2016 godinu predlagač, odnosno Vlada ZDK, razmotri i prihvati prije davanja prijedloga budžeta za 2016 godinu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE