BiHAkcija SIPA i UIO: Uhapšeno devet osoba, budžet BiH oštećen za tri...

Akcija SIPA i UIO: Uhapšeno devet osoba, budžet BiH oštećen za tri miliona KM

Pripadnici Agencije za istraživanje i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su ove sedmice proveli zajedničku akciju kodnog naziva „Kurir“ tokom koje je uhapšeno devet osoba za koje se sumnja da su budžet BiH oštetile za tri miliona KM.

Među uhapšenima nalazi se sedam državljna Kine i dvojica državljana BiH.

U borbi protiv poreske utaje i pranja novca pripadnici SIPA i UIO su obavili konkretne aktivnosti po nalogu Suda i Tužilaštva BiH. Podršku prilikom realizacije dali su policijski službenici Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona, Brčko Distrikta, a saradnja je ostvarena i sa MUP-om Hrvatske.

„Tokom akcije izvršen je pretres određenih objekata, te magacinskih prostora više lica na 21 lokaciji na području Sarajeva, Gradačca, Orašja i Brčko Distrikta. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti, između ostalog, preko 220.000 evra, tri pištolja, razne vrste poslovne i druge dokumentacije, više putničkih i drugih vozila, različite evidencije, mobiteli, računari… Bitno je istaći da pretresi na određenim lokacijama i dalje traju. U okviru akcije pripadnici SIPA slobode su lišili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa poreskom utajom i pranjem novca. Sedam osumnjičenih je nakon kriminalističke obrade predato Tužilaštvu BiH na dalje postupanje“, rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA i dodala:

„Konkretno, ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela tako što je više pravnih subjekata u vlasništvu kineskih državljana organizovalo i vršilo uvoz raznih roba iz Kine. Veći dio tih roba prodavan je bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji. Na taj način su te osobe stekle veće količine novca bez porijekla. Poslije toga su posredstvom saradnika, državljana BiH, taj novac nelegalnim putem prebacivali u Hrvatsku, a potom posredstvom računa poslovnih banaka novac transferirali u Kinu. Ovim nezakonitim aktivnostima osumnjičeni su iz BiH iznijeli više od 23 miliona KM, čime je budžet BiH oštećen za više od tri miliona KM.“


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE