ZanimljivostiPotreba i rasipanje: Najskuplji objekti koje ćemo vidjeti u 2016. godini

Potreba i rasipanje: Najskuplji objekti koje ćemo vidjeti u 2016. godini

CNN otkriva neke od najfascinantnijih, najskupljih i naj(ne)potrebnijih objekata koji će biti otvoreni tokom 2016. godine.
Kada su u pitanju veliki događaji u 2016. godini, a koji se odnose na otvorenja impozantnih objekata od kulturne, privredne i sportske važnosti, na spisak možemo staviti devet megalomanskih projekata.
Njihova vrijednost se kreće od “tek” nekoliko desetaka miliona, do nevjerovatnih hiljadu miliona eura.

  • Dubai Parks & Resorts (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Iako je srce pustinje malo vjerovatna lokacija za otvorenje tematskog zabavnog parka, upravo će se to desiti na oko 2,3 miliona kvadratnih metara teritorije male arapske monarhije.
Dubai Parks & Resorts bit će klimatizovani centar zabave koji će pratiti teme holivudskih i bolivudskih filmova, kao i zasebnu Lego sekciju, a otvorenje je zakazano za oktobar. Investitori očekuju veliki prihod zahvaljujući projekciji od čak 6,7 miliona posjeta godišnje, koji bi trebali uživati u više od 100 raznih atrakcija.

  • Disneyland u Šangaju (Kina) 

Ove godine će na obale Kine prvi put doći crtane zvijezde Walta Disneyja, a u sklopu prvog Disneylanda u ovoj azijskoj državi. Kompleks čija gradnja vrijedi pet milijardi eura sadržavat će šest tematskih dijelova, a neki od njih su Tomorrowland i Fantasyland.

Prošlo je više od deset godina od kako je Walt Disney Company otvorio Disneyland, a njegovo šangajsko izdanje trebalo bi privući između 10 i 15 miliona posjetitelja godišnje.

  • FIFA-in muzej fudbala (Cirih, Švicarska)

Objekat vrijedan 163 miliona eura trebao bi postati dom za 1.000 ekskluzivnih izložbi i postavki posvećenih sportu te za najveću svjetsku kolekciju knjiga o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Neke od zanimljivosti koje će posjetitelji moći vidjeti u Muzeju fudbala nemaju pretjerane veze s kreativnošću. Naime, riječ je o džinovskoj mašini za fliper i kinu koji generiše atmosferu na fudbalskim stadionima.

U srcu Muzeja nalazit će se ni manje ni više nego trofej Svjetskog prvenstva.

  • SFMOMA (San Francisco, SAD)

 

SFMOMA (San Francisco Museum of Modern Art) će biti najveći muzej moderne umjetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama nakon rekonstrukcije i proširenja, a otvorenje je zakazano za 14. maj u San Franciscu. Zdanje od 10 spratova sadržavat će nacionalni Centar za fotografiju zajedno sa 260 djela kolekcije Fisher i više od 600 drugih nagrađivanih fotografija. Plan je da muzej postane vitalno kulturo i društveno središte Californije.

  • Ark Encounter (Kentucky, SAD)

Na spisku CNN-a se našao i park sa religijskom tematikom i to onom koja ulazi u okvire kreacionizma, uvjerenja kako planeta Zemlja nije starija od 6.000 godina. Naime, sedmog jula posjetiteljima će biti otvoren tematski park u kojem će se nalaziti replika Noine arke.

Iza projekta stoji kreacionistička organizacija Answers in Genesis, a sve košta nemalih 85 miliona eura. Nakon otvorenja, vlasnici očekuju posjetu od bar 1,6 miliona osoba godišnje.

  • Doha Festival City (Katar)

Minijaturno selo površine 240.000 kvadratnih metara sa oko 550 prodavnica, 100 ugostiteljskih objekata i restorana, jednim hotelom i dva zabavna parka bit će otvoreno u septembru kao dio turističke ponude u okviru Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Selo će sadržavati staze za sankanje i skijanje koje će se nalaziti u unutrašnjosti, a snijeg će održavati kompleksni sistem za održavanje vještačke klime.

  • Darling Harbour Live (Sydney, Australija)

Sidnejska luka Darling trenutno se preoblikuje, a novo otvaranje najavljeno je za decembar 2016. godine. Projekat revitalizacije Australiji će donijeti najveći kongresni i izložbeni centar kao i jedan od centara “red carpet” događaja.
U sklopu Darlinga Sydney će dobiti najluksuzniji hotel i urbano selo pod nazivom Darling Square, zajedno sa uredima, stanovima, radnjama i kafićima.

  • Muzej Palestine (Zapadna Obala, Palestina)

Uzdiže se na stepenastom brdu sjeverno od Jerusalema, a njegova izgradnja košta oko 27 miliona eura. Riječ je o muzeju koji će se prostirati na 40.000 kvadratnih metara, a koji će biti posvećen palestinskoj umjetnosti i kulturi.

Organizacija Welfare Association stoji iza cijelog projekta koji će vrata impozantnog objekta otvoriti 15. maja na Dan Nakbe ili Dan katastrofe kojim se obilježava godišnjica stradanja građana Palestine povodom kreiranja države Izrael 1945. godine.

  • Louvre Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Samo 485 miliona eura koštalo je Abu Dhabi kako bi se ime “Louvre” dovelo u vezu i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ne samo sa Parizom i Francuskom. Još 690 miliona eura koštat će posudba umjetničkih djela i vođenje novog muzeja.

Arapski Louvre će se prostirati na blizu 6.000 kvadratnih metara, dok je samu zgradu dizajnirao poznati svjetski arhitekta Jean Nouvel. Na zidovima novog muzeja očekuju se djela velikana poput Van Gogha, Moneta i Da Vincija.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE