ZDKPolitikaLejla Imamović (DF) i Kemal Mušinbegović (SBB): „Šta građani treba da znaju...

Lejla Imamović (DF) i Kemal Mušinbegović (SBB): „Šta građani treba da znaju o Uredu za pritužbe javnosti“

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u svrhu promocije Ureda za pritužbe javnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova organizirala je Okrugli stol na temu „Šta građani treba da znaju o Uredu za pritužbe javnosti“. U radu okruglog stola sudjelovali su predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić, predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije Skupštine Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Ureda za pritužbe javnosti Mladen Veseljak, ministar unutrašnjih poslova ZDK Nikola Arsenić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde MUP-a ZDK Avdo Čizmić, zastupnici u Skupštini ZDK, predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora i građani.

Svoj doprinos u diskusijama dali su i visočki zastupnici. Lejla Imamović(DF) je istakla da građani vrlo malo znaju o Uredu za pritužbe javnosti, te dala prijedlog da se o postojanju i samoj svrsi ovog ureda, javnost obavijesti putem propagandnog programa, koji bi se emitirao i na komercijalnim medijima, a sve u cilju veće dostupnosti građanima. Imamović je nadalje otvorila temu o problemu koji postoji u skoro svim općinama u Zeničko-dobojskom kantonu, a koja se odnosi na preprodaju droge u ugostiteljskim objektima i njihovim „zaštićenim“ vlasnicima, koje policija ili neće ili ne smije da procesuira.

Na ovu konstataciju reagovao je predsjednik Nezavisnog policijskog odbora Zeničko-dobojskog kantona Ahmed Bjelopoljak utvrdivši da u ovakvim slučajevima policija mora da reaguje i ne smije imati „vezane ruke“, jer je istina da im one nisu vezane, naročito kada se radi o ovakvim dojavama, te predložio češći, čak i sedmični nadzor, legitimisanje i pregled svakog ugostiteljskog objekta za koje postoji bar jedna takva prijava.

Svim prisutnim Imamović je postavila i pitanje kako se može desiti to, da u središtu Zeničko-dobojskog kantona građanin pozivom 122 dobije policiju Srednjo-bosanskog kantona, ističući da se to lično njoj desilo, te uputila urgenciju ministru MUP-a da se pristupi rješavanju ovog problema. Predsjedavajući Ureda za pritužbe javnosti našao je da odgovor leži u nedostatku opreme, koja je takva da čak svaki kriminalac može prisluškivati razgovore policije.

Kemal Mušinbegović (SBB) je konstatovao da u izvještaju Ureda za pritužbe javnosti, koji je ovaj ured dužan podnijeti Skupštini jednom u 6 mjeseci, stoji da je 80% pritužbi građana okarakterisano kao neosnovano. Da li to znači da je toliki broj pritužbi građana neosnovan ili građani samo nemaju dovoljno dokaza za ovakve pritužbe? Mušinbegović je izrazio i bojazan za one građane koji ulože pritužbe na policijske službenike, u smislu da se isti mogu svetiti pitem prekršajnih naloga ili na drugi način, onima koji skupe hrabrosti i snage da se suprotstave neregularnom radu pojedinaca zaposlenih u policijskim snagama.

Podsjetimo, Imamović (DF) i Mušinbegović ( SBB) su tokom prethodne mandatne godine bili vrlo glasni za skupštinskom govornicom kada je u pitanju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i sigurnost građana općine Visoko, o čemu je visoko.ba redovno izvještavao. No interesantno da je djelovanje ova dva visočka zastupnika po pitanju povećanja sigurnosti građana naše općine postalo zapaženo i u medijima iz drugih kantona i općina, pa je tako hercegovački Dnevni list pisao o borbi visočkih zastupnika protiv kriminala u njihovom gradu. Mušinbegović i Imamović su također pokrenuli pitanje popunjavanja PU Visoko novim kadrovima, kojih po njihovim riječima još uvijek fali oko 25%, kako bi broj uposlenih bio proporcionalan broju stanovnika ove općine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE