Lokalne TemePozitivno VisokoČovjek koga su svi voljeli: Bejtulah Rustemović Bejto 1941.-2002.

Čovjek koga su svi voljeli: Bejtulah Rustemović Bejto 1941.-2002.

Bejtulah Rustemovic Bejto, rođen 1941 Gostivarsko-Makedonija. Najmlađi brat u familiji Bejtulahi odnosno familijarnoj lozi Kica je živio zajedno sa dvojicom starije braće Nazmija i Garipa. Po povratku iz vojske 1963.godine prvi put dolazi u Visoko gdje je radio i živio (već od 1959.) i tu ostaje kratko (nekoliko mjeseci) poslije čega nastavlja svoj rad u Rijeci gdje je boravio i radio oko dvije godine.

Nakon toga na insistiranje Nazmija on dolazi u Visoko krajem 1964. i tu ostaje do svoje smrti 2002. U Visokom upoznaje svoju suprugu Aišu i sa njom osniva porodicu i imaju troje djece, Zehru, Edina i Zanu. U Visokom je brzo bio prihvaćen i od najuglednijih građana a posebno sportskih radnika i sportista. Njegovi počeci u Visokom vežu se sa velikim naklonom i ljubavlju prema sportu, a polazeći od tadašnjih sportskih generacija Sirćo, Limo, Ihtijarević, braća Glišić, braća Dubovina Mirko i Radomir, Zečević pa sve do posljednjih generacija koju su sačinjavali tada mlađi naraštaji Vukičević, Kulović, itd..

bejto 2Poslije mu se ispunjava i njegova životna želja da i njegov sin Edin obuće Bosnin dres. Jednostavno visočka BOSNA je predstavljala njegov razlog življenja. Ovaj dio njegove biografije se ističe zato što je on cijeli svoj zivot u Visokom posvetio fudbalu, iako u to vrijeme je Visoko bilo bogato i drugim sportskim aktivnostima kao što je rukometni klub VITEKS (član tadašnje Jugoslovenske prve lige), no Bejto je bio općinjen fudbalom jer je i neposredno komunicirao sa tadašnjim protagonistima sportskog života u ovom gradu.

bejto krokiMožda se moze slobodno reći da je najvažniji doprinos u sportu bio period rukovođenja u FK ZANATLIJA – Visoko čiji bio i predsjednik uprave nekoliko godina i taj period se računa kao jedan od najboljih momenata njegovog života kao sportskog aktiviste gdje je neposredno utjecao na tokove razvoja kluba.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE