PreporukaLikePovratak kralja nakon tri godine: Edo Maajka - No Pasaran

Povratak kralja nakon tri godine: Edo Maajka – No Pasaran

“Miriše fašizam u zraku, osjeća se ono, ono milu im majku – i svi su u strahu. Osjeti se svuda opet, care, širom Europe. Hoće punim da prođe – budi svjetlo u mraku. No pasaran, jaran, no pasaran”, dio je teksta pjesme kojom se Edo Maajka s novim materijalom vraća u domaći eter nakon više od tri godine pauze.

Pjesma “No pasaran”, uvod je u novi Edin album, koji bi trebao biti objavljen ove godine. Sama pjesma, kako će objasniti Edo, inspirisana je predrasudama koje osobno doživljava na raznim graničnim kontrolama, gdje nije Edin već je “Ediiiiiiin, k'o mudžahedin”.

“Kako kriza raste , a desnica je širom svijeta sve izraženija, predrasude, strah i neznanje su na visokom nivou. Od Balkana i cijele Europe, do Bliskog istoka, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država”, reći će Edo i objasniti da na takve stvari ne može zažmiriti, već o njima ima potrebu pisati.

Muziku na Edin tekst potpisuju Amir Kurtić – Kurta i Koolade.

Tekst pjesme:

TEKST PJESME:

Moj tata je profesor Fehim, a carinik kaže Fehiiim, tad pogleda me pola reda pa ne znam šta ću s njim, isprepadan sam dobro bojim se care svih, i kad me ubace u skener na aerodromu zamiriše plin….

Edin je Ediiiiiin, ko u mudžahedin i džabe ti što si dobar i fin, ime i skoči im adrenalin, džabe Bosna i sekularizam, džabe ti pank i nadrealizam, džabe ti olimpijada i da je gej parada, njem je Fehim isilizam, njegova zjenica traži krivca, u moru izbjeglica, dehumanizirane grupe, fora ista, stara žica, i europa…

Miriše fašizam u zraku, osjeća se ono, ono milu im majku, i svi su u strahu..

Osjeti se svuda opet, care širom Europe hoće punim da prođe – budi svjetlo u mraku…

No pasaran jaran no pasaran, evo globalno ga treba svaki dan

No pasaran jaran no pasaran s jedne strane mrak a s druge no pasaran

Ja vam neće proć a care ko da je prošlo opet ono mrš balijo je do mene došlo i ono ubi Srbe i ono gazi Hrvata, i ono juden aufiderzen od starog rata čuj do mene došlo, care to je sada mainstream pogledaj vijesti, komentare i đe si.

Nije bitno gdje si jer ima ga svugdje bitnije je kad si kad ti u društvo uđe u devedesetoj, u četrdesetoj, ili par stoljeća nazad kalifat fura retro to, možda ti ipak draži dron – dronizam ili izrael fazon – setlerizam možda bi i ti jedan zid il krim malo Orban i Putinizam, da ne nabrajam…

Miriše fašizam u zraku, osjeća se ono, ono milu im majku, i svi su u strahu. Osjeti se svuda opet, care širom europe hoće punim da prođe – budi svjetlo u mraku…

No pasaran jaran no pasaran, evo globalno ga treba svaki dan, no pasaran jaran no pasaran s jedne strane mrak, a s druge no pasaran

Istok zapad sjever jug, gdje god kreno naćeš isto drug, gdje god pošo u strah došo, sa neznanjem si u krug drug, istok zapad sjever jug, vječno će se vraćat dug. Opravdavat će se moje, pretjeriti za tvoje zato opravdano svi se boje.

Istok zapad sjever jug, gdje god kreno isto drug, gdje god pošo u strah došo, strah pa mržnja u krug drug… Istok zapad sjever jug, vječno će se vraćat dug, opravdavat samo svoje, zato opravdano svi se boje…


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE