ZDKDirektor škole u Velikom Čajnu Senad Zukan: Obrazovanje je kolateralna šteta odnosa...

Direktor škole u Velikom Čajnu Senad Zukan: Obrazovanje je kolateralna šteta odnosa Vlade ZDK i zeničkog Rudnika

Nakon što je jučer u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić” u Velikom Čajnu nastava bila skraćena na minimum (časovi su trajali svega 15 minuta) razgovarali smo sa direktorom ove škole Senadom Zukanom.

U razgovoru smo saznali da je problem bio s manjkom energenata, dok problem nije bio s vodom jer škola ima odvojeni sistem napajanja pitkom vodom.

“Desetak dana prije početka nastave u drugom polugodištu uputili smo Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK zahtjev da nam dostave količinu uglja koja nam je potrebna za redovno izvođenje nastave, sedam dana prije početka nastave smo Ministarstvu ponovo dostavili urgenciju i tek jučer u podne smo dobili ugrijev. Škola ima drva ali ona na ovako niskim temperaturama ne mogu dovoljno zagrijati školu.” izjavio je direktor škole Senad Zukan.

Zukan: "Ovo su količine ogrijeva kojima smo jučer raspolagali"
Zukan: “Ovo su količine ogrijeva kojima smo jučer raspolagali”

Škola od prije nekoliko godina radi u potpunosti u jednoj smjeni što pravi velike uštede ogrijeva, tako da se dnevno troši oko pola tone uglja u najhladnijem periodu na zagrijavanje objekata u sklopu škole što je otprilike 75 KM.

“Ovo nije prva ovakva situacija, i Ministarstvo i Rudnik mrkog uglja Zenica su bili upućeni u situaciju, ali nisu reagovali. Otvoreno pitam ministra Sinanovića ko u Ministarstvu vodi evidenciju o potrošnji energenata, a ko vodi računa o redovnom dostavljanju energenata školama u ZDK?

Apsurd je i to da imamo rudnik uglja par kilometara od Visokog, ali nam se ugalj dostavlja iz Zenice. Moja saznanja su da je problem u odnosima Vlade i zeničkog Rudnika koji duguje sredstva za PIO fond i želi preko uglja prebijati taj dug s Vladom, što Vlada odbija. Na kraju kolateralna šteta su djeca i obrazovanje. Nažalost ovako i Ministarstvo i Vlada pokazuju veliku neodgovornost prema obrazovanju.” dodaje Zukan.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE