Lokalne TemePredstavnici koalicije osoba sa invaliditetom (OSI) posjetili JU Dom zdravlja Visoko

Predstavnici koalicije osoba sa invaliditetom (OSI) posjetili JU Dom zdravlja Visoko

Na inicijativu Koalicije osoba sa invaliditetom koju sačinjavaju Udruženje slijepih, Invalidi rada i Savez za sport i rekreaciju invalida općine Visoko, u uprostorijama Dom zdravlja Visoko upriličen je sastanak sa direktorom JU dr. Senad Karavdić i pomoćnik dr. Zlatko Handžić.

Tema sastanka bila je unapređenje partnerskih odnosa sa ciljem poboljšanja kvalitete pružanja usluga i poštivanje stavki iz Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i Strategije o pravima OSI.

U vrlo ugodnom razgovoru sa direktorom JU DZ Visoko uočen je nedostatak sredstava kojima bi se na vrlo jednostavan način unaprijedile usluge i uslovi zadovoljenja potreba OSI.

Ono što nedostaje JU jeste i zvanična informacija o broju OSI po raznim osnovama kako bi lakše usmjeravali svoje planove u budućnosti, za što su članovi delegacije Koalicije iskazali interes da rade na registru osoba sa invaliditetom. Dosadašnji problem slijepih osoba u kretanju i pronalasku odgovarajućih ordinacija, može se lako prevazići sa ispisom istih na Brajevom pismu, odnosno pismu prilagođenom slijepim osobama kao i izrada taktilnih staza kojima bi lakše dolazili do istih. Namjera Doma zdravlja je da u što kraćem vremenu učini iskorak na izgradnji toaleta za OSI koji nedostaje ovoj JU, i očekuju pomoć u realizaciji od osnivača, tj. Općine Visoko.

Također je zaključeno da će se u narednom periodu popraviti protok informacija sa jedne i druge strane, a sve u cilju postizanja bolje i uspješnije saradnje koja će za rezultat imati bolju, raznovrsniju i kvalitetniju medicinsku ponudu. Na primjedbu da se suprotno Konvenciji UN o pravima OSI vrše i određena favoriziranja pojedinih kategorija OSI, kao što su prednost kod pregleda, oslobađanje od participacije…, direktor odgovara da je sve u skladu sa zakonskom regulativom, ali da nema ništa protiv pokretanja inicijative za izmjenu i dopunu iste.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE