KolumneIzuzev ako nije saučesnik u svemu, visočka policija nije sposobna riješiti pitanje...

Izuzev ako nije saučesnik u svemu, visočka policija nije sposobna riješiti pitanje bezbjednosti u Visokom

Izuzev ako nije direktno umiješana u sve što se dešava u Visokom u posljednje tri godine pa ne želi riješiti probleme revolveraških obračuna u Visokom, visočka policija je onda nesposobna da riješi ambijent “divljeg zapada” koji je postao stil života.

Najnoviji revolveraški obračun u centru Visokog koji se desio u 18.30 minuta samo je nastavak onoga što je počelo mnogo ranije. Već godinama počinioci takvih djela izlaze iz pritvora kao “heroji ulice” i postaju uzori svakako nezaposlenim i bezidejnim mladim ljudima željnim života bez radnih obaveza.

Sad je već i sasvim jasno da visočka policija sa kadrom koji ima nije sposobna nositi se sa ovim problemom. U početku su izgovor tražili u tužiteljstvu i sudstvu, ali nakon tri godine znamo da je njihov domet, nažalost, tek zapisivanje nepravilno parkiranih vozila.

Svako od nas se mogao zadesiti u cetru grada za vrijeme posljednje pucnjave, takvih pucnjava u Visokom je bilo u zadnje tri godine na desetine. Niko adekvatno ne odgovara za počinjena krivična djela, a među samim policajcima je javna tajna da se jasno zna ko su počinioci kaznenih djela.

Saznali smo nakon inicijativa Lejle Imamović (DF) i Kemala Mušinbegovića (SBB) u Skupštini ZDK da u Visokom nedostaje 25% policijskog kadra na broj stanovnika. Ali šta mi porezni obveznici koji plaćamo i tu policiju imamo sa tim šturim statističkim podatkom? Šta se desilo nakon toga? Ništa osim što iz policijskih izvještaja jasno vidimo da se pojedinci i potomci “viđenijih” Visočana sakrivaju i brišu iz zvaničnih izvještaja sa lica mjesta!? Kako pojasniti svu tu situaciju osim da među policajcima u PU Visoko ima i indirektnih saučesnika u svemu ovome? Sramotno je kada OV Visoko svake godine evidentira i usvoji rad PU Visoko, a svako normalan i pristojan ne smije sa djecom izaći da šeta gradom jer nikad ne zna kad će nekome iz nekog razloga pridoći da malo puca.

Na vlastitom primjeru uvjerio sam se u svu nesposobnost i povezanost policije u Visokom sa lokalnim političkim moćnicima i spregu sa tužiteljstvom u Zenici za što posjedujem i materijalne dokaze. Pošteno je reći ako već ne znaju, neće ili ne smiju da se upuste u rješavanje ovog problema. Pa i oni specijalci koji dolaze vikendom i džaba troše gorivo iz Zenice do Visokog na račun poreznih obveznika i nerijetko spavaju u autima oko stadiona Luke, da konačno priznaju da su mladi revolveraši nerješiva enigma za njih, pa da se onda svi naoružamo i sami branimo koliko je to moguće!


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE