Jasmina Zubić (SDP): Sve dok nemamo Zakon o šumama na federalnom nivou, prihodi će završavati u budžetima Kantona na štetu lokalnih zajednica

659

Objavili smo odgovor ministra Šemsudina Dedića na zastupničko pitanje visočke zastupnice u Federalnom parlamentu Jasmine Zubić (SDP), a vezano za Zakon o šumama, tačnije – kada će se on naći na dnevnom redu Doma naroda? Ponuđenim odgovorom zastupnica Zubić i nije bila zadovoljna, a o razlozima zašto nije zadovoljna govori za Visoko.co.ba:

“Ne znam jeste li primjetili da sam na pitanje” kada će se Zakon o šumama naći na dnevnom redu Doma naroda”, (koje sam u proteklom periodu postavljala više puta) odgovor dobila od ministra Dedića, umjesto od predsjedavajućeg Kolegija Doma naroda. Nacrt zakona o šumama usvojen je prije više od dvije godine na sjednici Zastupničkog doma  ali nikada nije razmatran na Domu naroda jer ne odgovara gospodi iz kantona (Usvojenim tekstom predviđeno je da se vrati upravljane šumama lokalnim zajednicama što je u skladu sa presudom Suda). Ministar je odgovorio da da se priprema tekst Nacrta zakona o šumama, što znači da sve ide ispočetka. Ja ću na sjednici koja je zakazana za sutra (03.02.2016.) ponovo postaviti pitanje “Zašto se radi novi tekst Zakona o šumama kad je u odgovarajućem tekstu već davno pripremljen i usvojen na Zastupničkom domu.

Mislim da je izrada novog teksta zakona gubljenje dragocjenog vremena za ionako osiromašene lokalne zajednice. Prema članu 8. Zakona o principima lokalne samouprave, upravljanje prirodnim resursima je isključivo pravo lokalnih zajednica kao i raspolaganje prihodima prikupljenim po to osnovu. Sve dok nemamo Zakon o šumama na federalnom nivou, prihodi će završavati u budžetima Kantona na štetu lokalnih zajednica. Pa vidite da je općina Vareš već odavno u teškoj finansijskoj situaciji. Vidjeli ste da sam postavila pitanje Vladi “Šta su poduzeli da pomognu Općini Vareš” i nažalost, nisam dobila odgovor na to pitanje.”