Album kakav su željeli poštovatelji Let3-a

391

40 godina nakon pojave punka vjerojatno je logično da se bend čiji su članovi doživjeli prvi val punka u svojim formativnim godinama oglasi novom pločom.

MARKETING

I to ne bilo kakvom pločom, nego stilskim zaokretom koji će jasno dati do znanja krilaticu: jednom punker, uvijek punker.

Let3 se nakon godina manje ili više uspjelog ekshibicionizma vratio onom po čem je postao poznat: čvrstom, jasnom i nemilosrdnom punk-rock zvuku, jasnim, agresivnim i povremeno vulgarnim krilaticama kojima ne štede nikog. Članovi grupe jasno opisuju stanje u Hrvatskoj 2016., opleli su po socijalnom stanju (“Gladni”), a svoj su spomen dobili i Angela Merkel i Tomislav Karamarko, a u pjesmi “Zlato” se spominje i Mirela (Holy?).

Angela Merkel sere” je album kakvi su željeli poštovatelji grupe i kojima je išlo na živce “Bombardiranje Srbije i Čačka“.

Album je ‘čista pržiona’, pjevač Zoran Prodanović Prlja podjednako bjesomučno i uvjerljivo urla u mikrofon, a ostatak benda složno i zdušno ne štedi svoje instrumente, uglavnom gitare, udaraljke i malo elektronike i usput zvuče kao pravi bend. Ovaj spoj najbolje funkcionira na spomenutoj “Gladni“, potencijalnoj himni prekarijata, ljudi koji žive na ugovor na određeno i dugove na neodređeno.

Još jedan pogodak je “Punjeta“, nešto starija pjesma koja se nakon pojavljivanja na kolekciji snimaka grupe Let2 (inače preteče ovog benda) našla i na albumu Let3-a. Rekli smo, povratak korijenima, kako je Mrle objasnio, tekst je stari, a muzika nova. I ništa se nije promijenilo od kad je pjesma nastala naovamo.

Naslovna pjesma ima vjerojatno najupečatljiviji stih na ploči: “Hvala Bogu, hvala drogi na kapitalizmu i slobodi” za koji bi, da su to otpjevali 40 godina prije, odmah dobili nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a”. To je pjesma koja se može shvatiti kao posveta Idolima, koji su 1982. liturgijskim pojem začinili “Moja si”. Ovdje je prisutan sličan postupak, i to uspješno. S tekstualne strane pjesma je rođakinja “Omađijaj me”, kojom su provocirali Jadranku Kosor. “Prdni majko” i “Vatrena divljakuša” su pjesme koje pokazuju da ih smisao za vulgarnost još nije ostavio.

Vjerojatno je logično ako album nazoveš “Angela Merkel sere”, da isti završi – ‘sranjem’. Katastrofalno je da na momente izvrstan, a uglavnom više nego solidan album završava s idiotarijom “Kurac Marko“. Koliko god ne voljeli ovog političara, “Kurac Marko” je u rangu “Plavuše” Dječaka: promašeni komad političke satire.

Tragično je da se dotične političare moglo napasti na sto drugih mjesta (i jedan i drugi su imali gafove i gafove), a Let3 i Dječaci su izabrali čistu vulgarnost kojom sigurno neće smanjiti njihovu popularnost u cjelokupnom narodu, samo će im dati argument da na svojim skupovima govore kako ih, eto, nisko napadaju i ne biraju sredstva, ali oni su hrabri pa se ne daju.

 

Komentari

komentara