Namjera nam je da vas isključe iz političkog života kako bi Visoko bilo siguran i slobodan grad za sve njegove stanovnike i one koji ga posjećuju

1529

Pljačka trgovačke prodavnice kao u trećerazrednim i niskobudžetskim američkim filmovima u Naselju Luke uz dva maskirana napadača i prestravljenu radnicu. Manijak potpuno nag koji samo ogrnut mantilom presreće djevojčice u istom tom Naselju Luke, lopovi koji kradu golfove “dvojke” pa ih uhvate samo zato jer im je pukla guma, privođenje u stanicu policije osobe sa autizmom kao dokazivanje profesionalnosti na dužnosti, grad pun droge, dilera i šatro mafije … nažalost to je slika.

To je slika današnjeg Visokog nasuprot nevještom pokušaju stvaranja drugačije slike grada izvan njegovih granica a putem plaćenog PR i sarajevskih medija uvijek spremnih da se zaradi bez obzira ko radi taj PR, da li pojedinac koji iskorištava veliku grupaciju pa mu je to usputna zarada ili se uplate vrše direktno iz općinskog budžeta. Bilo bi dobro da i visočka javnost, zloupotrebljana ovakvom vrstom bombardovanja neistinama transparentno sazna kojim novcem se finansira uveliko započeta predizborna kampanja uz nesebičnu podršku režimske lokalne RTV Visoko koja ovakva kakva danas jeste i koja služi pokorno svakom načelniku zvao se on Kenan, Faruk, Munib ili Amra, nikome ne treba i ne služi ničemu, a novinarstvu i njegovoj svrsi najmanje.

Umjetnost mogućeg i nemogućeg

Ovdje dolazimo i do sramne uloge visočke opozicije. Čast individualnim izuzecima koje predvode Dejan Šćepanović (SDP) i Jasmin Omanović (SBB). Zapravo jedina prava i ozbiljna opozicija u Visokom je stranka na vlasti sama sebi. Možda zvuči malo zbunjujuće jer su i jedni i drugi navodno SDA, a ustvari SDA su onoliko koliko im ta stranka treba za ostvarivanje ličnih interesa i ambicija. Pa tako imamo opciju “SDA protiv načelnice” i imamo opciju “Načelnica protiv SDA”. Ako znamo da su i jedni i drugi SDA možda bi najpoštenije rješenje ovog političkog silovanja visočke društvene zbilje bilo uvođenje Povjereništva od strane Centrale stranke iz Sarajeva pa bi tako imali situaciju “kako došli, tako i otišli”.

SDA u Visokom već redovno slavi pirove pobjede. Na prošlim Lokalnim izborima dobili su najmanje glasova i vijećnika ikad. A na Općim izborima Bakir Izetbegović u dva zadnja ciklusa dobija manje glasova od Fahrudina Radončića u glasanju za bošnjačkog člana predsjedništva. Ako k tome dodamo da SBB i A-SDA imaju u Skupštini ZDK po dva zastupnika naspram jednog iz SDA to bi mogli biti jasni i nepobitni statistički podaci da tu nešto ne štima. Uz sve to prisjećamo se i unutarstranačih izbora iz prošle godine i desetine dopisa upućenih u Centralu stranke o svim neregularnostima i lopovlucima unutar OO SDA Visoko, a kao vrhunac podjele je nedavni dopis upućen također Centrali SDA u Sarajevo o tome kako navodno predsjednik te stranke opstruira rad načelnice na izgradnji Centra za upravljanje otpadom.