PreporukaTemeJugoslavija je morala umrijeti jer je NATO i bankari nisu mogli kontrolirati

Jugoslavija je morala umrijeti jer je NATO i bankari nisu mogli kontrolirati

AMERIČKI politolog Phil Butler u za ruski New Eastern Outlook iznio je zanimljivu teoriju o raspadu Jugoslavije. On, naime, tvrdi da je Jugoslavija bila velika i moćna sila u očima zapadnih zemalja te im je, kao takva, predstavljala prijetnju.

“Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao jednim od ključnih igrača? Ja mogu. Jugoslavija je zapravo bila jedan od najboljih kulturnih i ljudskih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austrougarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je stopila obje kulture i asimilirala ljude na način koji nije viđen još od Aleksandra Velikog”, piše Butler.

On tvrdi da se država napala pod pritiskom NATO-a i zapadnih sila kojima nije bilo u interesu u blizini imati tako veliku i neovisnu državu.

U Jugoslaviji je, kaže ovaj politolog, između 60-ih i 80-ih vladalo blagostanje i rast koji je rezultirao dobrim zdravstvenim sustavom, besplatnim obrazovanjem, poslom te sveukupno pristojnim životnim standardom. Butler tvrdi da su upravo ekonomski prosperitet i ideološka neovisnost bili glavni razlog zbog kojih su zapadne sile stati na kraj Jugoslaviji.

“Zemlji nije bilo bilo dopušteno natjecati se s Njemačkom, Francuskom i posebno Velikom Britanijom jer londonski i luksemburški bankari iz socijalističkog režima nisu mogli iscijediti milijarde. Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush i Clinton pomogli su da se to dogodi”, smatra Butler pozivajući se na jednog drugog politologa, Phila Parentija.

Butler smatra da je sličan princip korišten u Libiji i Iraku

Spomenuti Parenti, pak, smatrao je da je glavni cilj Washingtona bio da se Jugoslaviju transformira u zemlju trećeg svijeta. Jugoslavija je, smatra, trebala biti uništena kako bi se ekonomije zemalja nastalih na tom prostoru lakše otvorile zapadnjačkom kapitalizmu dok bi se, s druge strane, usporedno uništavao industrijski sektor bivše države koji više ne bi predstavljao konkurenciju Zapadu.

Sličan primjer Butler vidi u NATO-ovim kampanjama u Iraku i Libiji.

“Je li NATO-ov plan uspio?”, pita se analitičar.

“Naravno da jest”, sam nudi odgovor uspoređujući današnji položaj zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije u svjetskoj ekonomiji s onim kojeg je neposredno pred raspad zauzimala bivša država.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE