7. VIVA Film Festival će se održati od 22. do 26. 09. 2021. u 18 Bh gradova

163

Od 15. februara 2021. do 30. aprila 2021. godine, koliko je trajao konkurs za prijavu filmova,  pristiglo je 1775 filmova iz 131 države svijeta.

Konkurencija je bila jaka u sve tri kategorije festivala, a to su ekologija, turizam i religija.

Selektorska komisija je nakon tri mjeseca pregleda i ocjenjivanja pristiglih filmova odabrala 31 najkvalitetniji film, iz 28 zemalja .

“Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, no nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih igranih i dokumentarnih filmova ovim odabirom.

Ovim putem se zahvaljujemo svim autorima koji su se odazvali na konkurs i želimo im mnogo sreće u nastavku rada. Takođe želimo puno sreće, našim finalistima na putu do GRAND PRIX-a VIVA Film Festivala 2021.” – rekao je Ratko Orozović, umjetnički direktor festvala.

Kao i prethodnih godina kategorije predstojećeg VIVA Film Festivala su:

1. ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti)

2. turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze)

3. religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije)

4. omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz Bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma)

Festival će se održati prema planu, od 22. do 26. septembra 2021. godine.

U kojoj formi će biti održan zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini vezanih za COVID-19, a o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme.

Bez obzira na sve, sigurni smo da ćemo Vam i ove godine omogućiti divno druženje, te gledanje vrhunskih kratkih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Podsjećamo da je konkurs za filmove Bh omladine otvoren do 15. avgusta 2021.

Tim VIVA Film Festivala / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.