A da pozovemo Čolu za sljedeću Novu godinu?

Nemojte se odmah početi svađati kao oko Dine Merlina, samo pitam? Piše: Nataša Gaon-Grujić

380
Veselo i uz spektakularan vatromet hiljade građana i posjetilaca Sarajeva dočekali su Novu 2017. godinu na Trgu Bosne i Hercegovine, gdje su posljednje sekunde 2016. odbrojavali uz regionalnu muzičku zvijezdu Dinu Merlina ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Nevjerovatno koliko se volimo svadjati i dijeliti u Sarajevu? Uvijek je nekako vrijedilo za Sarajevo da je jedina podjela na koju ovaj grad pristaje ona podjela na navijače Sarajeva i Želje, sto je normalno kada grad ima dva jaka gradska fudbalska kluba. Bez obzira kako ova dva fudbalska kluba igrala i koliko pobjeda ili poraza donijela svojim navijacima oni mu, uz manje ili vise kritike, ipak ostaju vjerni.

Od trena kada je objavljenja informacija da će Sarajevo u novu 2017. godinu ući sa koncertom Dine Merlina, Sarajevo se podijelilo, a Facebook postao mjesto stalnih svađa.

Uglavnom dobili smo i nove riječi kao sto su hejteri, izvedeno od hate – mrziti, pa onda i termin – na aparatima, koji je postao poznat po jednom Facebook statusu koji je govorio o higijenskim navikama, ali suštinski ništa u tom statusu nije bilo higijenski.

Na aparatima – bi značilo jedva podnosiš neku situaciju.

Sljedeća skraćenica je takođe bila dijelom stalnih prepirki a to je FGR – što bi značilo Fina Gradska Raja, a koja su smještena na onu stranu koja nije bila najsretnija organizacijom novogodišnjeg koncerta.

Danima sam čitala ime Dine Merlina, koji je napravio veliki koncert. Ipak ostaje pitanje zašto se volimo svađati? Zašto ne dozvoljavamo da imamo različita mišljenja? Zašto su oni koji su našli razloge za osporavanje održavanja koncerta odmah postali oni koji mrze Sarajevo?

Zadeverani svađom

Među mojim Facebook prijateljima imam prijatelje koji su sa oduševljenjem primili vijest o koncertu i one koji to nisu, ali vam mogu reći da i jedni i drugi vole Sarajevo. Najtužnije je bilo što na kraju niti jedni niti drugi nisu razmišljali o higijeni napisanog, pa su padale teške riječi. Zašto ljudi moji, zašto?

Zar nam nije dosta podjela? Zar nam nije dosta torova u kojim živimo, već smo spremni u samo par dana napraviti nove? Toliko smo se “zadeverali” oko koncerta da je sasvim tiho, neopaženo pored Sarajeva, a i Sarajlija prošla vijest o Draganu Vikiću.

Tek poneki FB satatus, tek poneki podijeljen tekst o ovom čovjeku….a ja mislim da je zaslužio puno više od nas. Eto kakvi smo!

Kako pišu portali, održan je veliki koncert. Cijela organizacija je prošla bez iti jednog problema. Jutros je Sarajevo funkcionisalo normalno, kažu da je sinoć u Sarajevu bilo vode i nakon ponoći i da je Sarajevo puno turista.

Sigurna sam da je lijepo u Sarajevu, na svu sreću ne znaju stranci da samo prgavi i svadljivi i da teško prihvatamo da ne moramo svi misliti isto.

Turisti ne čitaju naše statuse

Na sreću neće turisti čitati naše Facebook statuse i nećemo im morati objašnjavati šta je FGR, šta su hejteri, a ko je na aparatima.

Za par dana turisti će otići, ponijeti lijepe fotografije, sigurna sam i lijepe utiske o Sarajevu, a mi ćemo ostati jedni drugima ovakvi kakvi smo.

Dok nas još uvijek drži ovo novogodišnje raspoloženje, dok još uvijek čestitamo i svima želimo, sa više ili manje iskrenosti, sretnu Novu godinu, ja mom gradu želim da pristaje samo na jednu podjelu, onu sportsku na navijače Želje i Sarajeva i da navijači i dalje bez obzira na rezultate ostanu vjerni svojim klubovima.. i silno želim da postanemo tolerantni.

A šta mislite da nam sljedeće godine pjeva naš Čola, i nemojte se odmah početi svađati, samo pitam?

visoko.co.ba/aljazeera.balkans

Komentari

komentara