Admir Dedić (SDP): Osuđujem šutnju svih onih institucija koje bi u ovakvoj alarmantnoj situaciji trebali reagovati

838

Poštovani sugrađani Visokog, naš grad ponovo bilježi visok nivo zagađenosti zraka, u vrhu smo po zagađenosti zraka u cijeloj državi. Svjedoci smo neshvatljivoj pasivnosti predstavnika vlasti.

U nedostatku bilo kakvog zvaničnog saopštenja za javnost i bilo kakve mjere kojom bi se reagovalo na alarmantno zagađenje zraka kojem smo izloženi proteklih dana, želim da izrazim svoju duboku zabrinutost situacijom u kojoj se svi mi nalazimo.

Obzirom da oni koji su zaduženi da nas zaštite ni na koji način ne reaguju, želim ovim putem da uputim građane da pokušaju sami sebe i svoje porodice što više zaštititi, tako što će pratiti stranicu http://zrak.ekoakcija.org/ tokom ovog kritičnog perioda, te da prilagode koliko je moguće svoje radnje i kretanje tim podacima.

Takođe osuđujem šutnju svih onih institucija koje bi u ovakvoj alarmantnoj situaciji trebali reagovati. Njih je više, a prvenstveno se radi o institucijama s raznih nivoa vlasti koje u opisu svog posla imaju zaštitu okoliša, zaštitu zdravlja građana, zaštitu građana od prirodnih katastrofa, te vršenje inspekcijskog nadzora.

Zbog ovakve šutnje, u onim demokratskim društvima koje odlikuje visok nivo razvijenosti političke kulture, od predstavnika vlasti bi se očekivalo i doživjelo kolektivno podnošenje ostavki.

Ovo pitanje već odavno prevazilazi zaštitu okoliša – radi se o zaštiti zdravlja i života ljudi. Ovakav odnos prema zdravlju i životu ljudi, međutim, ne bi trebao postojati i biti tolerisan u jednom evropskom gradu i u civilizovanoj sredini.

Zbog svega navedenog, potrebna je hitna reakcija Vlade ZE-DO kantona i resornog ministarstva, kao i Grada Visokog.

Umjesto kontinuiranog međusobnog blaćenja trebali bi uspostaviti direktnu i efikasnu saradnju u cilju što skorijeg umanjenja problema zagađenja u našoj sredini.

ZDRAVLJE NEMA CIJENU!

Izvor: FB Page Admir Dedić, potpredsjednik GO SDP Visoko

Komentari

komentara