Afan Limo, mladi visočki fudbaler u reprezentaciji ZDK: Moramo početi razmišljati kao ljudi

1098

 

U nizu mnogih, donosimo vam još jednu priču koja će vam pokazati da u našem gradu postoje mlade i ambiciozne osobe, koje sa sigurnošću mogu naučiti mnogo toga i one puno starije od sebe.

Za Visoko.co.ba piše: Hana Bašić

Sportski uspjesi ono su po čemu je poznat, ali to svakako nije jedini razlog zbog čega je on glavni lik naše današnje priče. Afan Limo učenik je drugog razreda Gimnazije “Visoko”, a brojni uspjesi koje je postigao i koje nastoji postići i danas su njegov poseban ukras. Sve vrijeme koje ne ulaže u školu provodi na Gradskom stadionu “Luke” i tako već zadnjih deset godina, što je prethodilo i pozivu da zaigra za fudbalsku reprezentaciju Zeničko-dobojskog kantona. On je sedamnaestogodišnjak koji tvrdi da je njegova ljubav prema sportu nerijetko jača od svih drugih, ali i to da je svakako prvo na listi njegovih prioriteta obrazovanje.

Visoko.co.ba: Gdje počinje tvoja ljubav prema nogometu?

“Ljubav prema sportu se počela razvijati još od malih nogu. Smatram da je to jako bitno za svakog pojedinca. Okušao sam se u raznim sportovima, od rukometa do plivanja, ali fudbal je bila prava ljubav koju sam osjetio onog prvog puta kada sam kročio na stadion”, kaže Afan.

“Sport je nešto najbolje što nam ovaj svijet može ponuditi. Uči nas zdravom tijelu i duhu, zdravom načinu ishrane, štiti nas od uličnog života i najvažnije sport je život, a život je sport”, dodaje.

Visoko.co.ba: Da li misliš da bi se u budućnosti mogao profesionalno baviti fudbalom?

“Što se tiče profesionalne karijere, to je teško ostvariti ovdje, ali svakako da bih želio ako mi to dopuste okolnosti”, ističe naš sagovornik.

Afan također kaže da mu je od malena najveća želja da jednog dana zaigra za FC Chelsea, te da od malih nogu zajedno sa ocem i majkom prati fudbal. Budući da njegov najdraži klub nije izbor i njegovih roditelja, sa osmijehom na licu prisjeća njihovih rasprava.

“Chelsea je moj san, ali svakako mi je škola trenutno na prvom mjestu”.

Visoko.co.ba: Da li postoje rezultati na koje si posebno ponosan?

“Svoje najbolje rezultate sam postigao u 2018. godini, kada sam dobio poziv za fudbalsku reprezentaciju Zeničko-dobojskog kantona, gdje su se moj rad i trud prvi put isplatili. Naravno, nakon toga redao sam brojne uspjehe kroz godine, zajedno sa svojim prijateljima i u malom fudbalu i nastavljamo zajedno tim putem”, priznaje Afan.

Da se bavljenje sportom ne svodi samo na izvanredne trenutke koji se događaju između dva gola, nego i na manje lijepe momente, dokazuju brojne povrede i padovi.

“Svoju najtežu povredu sam doživio u septembru 2019. godine, kada sam povrijedio ruku, zbog čega sam bio odsutan tri mjeseca. Ipak, padovi svjedoče o veličini naših ustajanja”, dodaje mladi nogometaš.

Afan također rado priznaje da ga je sport podučio mnogim lekcijama koje ne pronalazimo u školskim udžbenicima.

“Prije svega fudbal me je naučio da timski radim i to mi je pomoglo u daljem životu, a najviše u školovanju. Također, bitna lekcija je imati sportski duh, odnosno sklonost prema takmičarskom duhu koji fudbal čini višim od igre. Posebno mi se sviđa izjava Vincea Lombardija: Talenat pobjeđuje na utakmicama, ali timski rad i inteligencija osvajaju šampionate, i to je uvijek bila moja najdraža činjenica kada je nogomet u pitanju”.

Visoko.co.ba: Da li u glavi svakoga ko vrijedno radi i trudi se zaista postoje momenti u kojima se stvori potreba za odustajanjem? Da li si se sa time lično susreo?

“Da, bilo je dana u kojima sam želio odustati. To se dešavalo kada gubimo, gdje sam razmišljao kako ću da zaboravim na sport, ali to je uglavnom kratko trajalo. Sretan sam jer nemam dane u kojima sam nemotivisan, jer sam osoba koja uvijek želi više postići bez obzira na mogućnosti i to je ono što me uvijek gura naprijed”.

Visoko.co.ba: Koje su, prema tvom mišljenju, najveće mane fudbala?

“Po mom mišljenju, mane ovog sporta jesu sve više uvođenje ‘modernog fudbala’. To se odnosi na stalno mijenjanje sistema, izdvajanje velike sume novca za samo jednog određenog igrača”.

Afan, također, tvrdi da fudbal polahko gubi sve svoje čari, upravo zbog toga, kako i sam kaže, jer se sve vrti oko novca.

“Ipak, mane ovog sporta uvijek su u sjeni njegovih vrlina. Fudbal nije samo mehaničko šutanje i dodavanje loptom, fudbal nam povećava snalažljivost, inteligenciju i brzo razmišljanje kojim ćemo nadmudriti svog protivnika jer iza svakog šuta stoji jedna misao. Zbog ovih stvari fudbal jeste najvažnija sporedna stvar na svijetu”.

Posebno važna stvar koju treba naglasiti jeste da je svakom od nas potrebna podrška voljenih osoba kako bismo uspjeli, a Afan kaže da su to za njega najbliži članovi njegove porodice.

Visoko.co.ba: Da li u sebi skrivaš još neke talente? Da li ti je, kao malom, fudbal bio jedini san?

“Da, naravno. Kao dječak nikada nisam sanjao o glumi ili možda sviranju. Na insistiranje moje nane sam sam naučio svirati neke pjesme na klaviru i harmonici, udarati u tarabuk, a uz pomoć moga dede naučio sam svirati čak i frulu. Moju sposobnost da glumim je otkrila moja profesorica Bosanskog jezika i književnosti i jako sam sretan što imam priliku raditi na sebi i u tom planu. Pored svega ovoga, ostvario sam i brojne uspjehe na takmičenjima iz učenja Kur’ana.

Visoko.co.ba: Da li imaš poruku za tvoje vršnjake koji ovo čitaju?

“Poručujem mladim ljudima da počinju razmišljati dosta unaprijed. Ja pripadam generaciji tehnologije, koja zamjenjuje sve čovjekove ideale i nudi poslove koji prije nisu postojali. Velike katastrofe se dešavaju u svijetu, a od nas se očekuje da mijenjamo svijet još danas. Moramo početi razmišljati kao ljudi, a ne kao puki roboti koji svaki dan ponavljaju isto”.

Ovom pričom želimo vam pokazati kako, unatoč svim crnim prognozama za budućnost mlađih generacija, ipak postoje mladi ljudi koji su spremni žrtvovati se za uspjeh u svim segmentima. Nepobitna je činjenica da mnogi Afanovi vršnjaci svoje “bolje sutra” vide preko granice, ali nadu za one koji ovdje ostaju upravo predstavljaju ovakve osobe.

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić

Komentari

komentara