Naslovnica BiH Agencija za g...

  Agencija za graničnu stražu EU nema dovoljno osoblja da pomogne BiH u rješavanju migrantske krize

  38
  Broj migranata u BiH raste iz dana u dan, a njihov tačan broj se ne zna. Prema procjenama volontera koji im pomažu u Kantonu Sarajevo ih ima više od 1.000, u Velikoj Kladuši oko 450, a u Bihaću broj varira na dnevnoj bazi, ali ih u prosjeku ima do 200. Prema riječima volontera koji dolaze iz Srbije, očekuje se dolazak oko 500 porodica iz susjedne nam zemlje.

  Broj dolazaka na zapadnosredozemnu rutu i dalje raste, pa je od početka ove godine u Španiju došlo 6.623 migranata, što je mnogo više nego za isti period prošle godine.

  Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu s otprilike 1.350 stručnjaka raspoređenih na svim migracijskim rutama trenutno pruža podršku nacionalnim službenicima graničnog nadzora, ali podmiruju manje od 50 potreba. U izvještaju ističu kako im nedostaje osoblja i opreme, te su apelovali na zemlje članice EU da hitno rasporede više osoblja.

  “S obzirom na povećan migracijski pritisak Agencija je spremna povećati svoju prisutnost na kopnenoj granici Grčke i Turske. Ponudila je i utrostručiti svoje operativno raspoređivanje na grčkim kopnenim granicama s Albanijom i Makedonijom. Osim toga, nastavlja se rad na sklapanju sporazuma sa zemljama zapadnog Balkana kojima će se Agenciji omogućiti da im direktno pomogne u upravljanju granicama kad se za to pojavi potreba”, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

  Veliki problem je i dalje prisutan u Grčkoj jer sporost rješavanja postupaka azila otežava vraćanje u Tursku. Komisija je pozvala Grčku da poboljša uvjete na otocima uz pomoć EU-a, hitno ubrza vraćanja i dovrši krizni plan za veći broj dolazaka.

  “Potrebno je više raditi na vraćanju većeg broja migranata koji nemaju pravo boravka u EU jer je 2017. u EU provedeno samo 36,6 posto naloga za vraćanje. Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu pomogla je u organizaciji 111 operacija vraćanja 2018., ali države članice bi trebale mnogo više iskorištavati pojačane ovlasti Agencije za vraćanje. Ostvaruje se velik napredak u poboljšanju saradnje sa zemljama porijekla u pogledu vraćanja te je zaključeno nekoliko praktičnih sporazuma u proteklim mjesecima i nastavljaju se pregovori”, kazali su iz EK.

  Zemlje članice EU su do sada uložile više od 377 miliona eura za rješavanje migrantske krize i brigu o migrantima, navedeno je.

  visoko.co.ba/klix.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.