AIS i Fonogram potpisali kolektivni ugovor sa javnim servisima RTVFBIH i BHRT

46
Zahvaljujući zaključenim ugovorima muzički izvođači i proizvođači fonograma napokon su u mogućnosti da naplate korištenje svojih muzičkih djela na državnim frekvencijama u Bosni i Hercegovini.

Kolektivne ugovore su potpisali Almir Ajanović, predsjednik kolektivne organizacije za zaštitu prava izvođača muzičkih djela AIS, Ahmed Švrakić, predsjednik Upravnog odbora kolektivne organizacije za zaštitu prava proizvođača fonograma Fonogram, Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a i Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

MARKETING

Predsjednik AIS-a Almir Ajanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih izuzetno važnih ugovora, te istakao da je na ovaj način po prvi put osigurana potpuna pravna zaštita domaćih i inostranih muzičkih izvođača u programima BHRT-a i RTVFBiH, koji će nakon više od dvadeset godina imati priliku da putem AIS-a ostvare naknadu za emitovanje muzičkih djela u programima javnih servisa.

“Potpisani ugovori odraz su dugogodišnjih nastojanja i napora AIS-a da uvedu u sistem sve korisnike muzičkih djela koji trebaju da poštuju i regulišu zakonom propisane obaveze za prava izvođača muzičkih djela na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine”, rekao je Ajanović.

Predsjednik UO Fonogram Ahmed Švrakić istakao je da je želja rukovodstva RTVFBiH-a i BHRT-a da se usklade sa evropskim standardima, a ujedno da na konkretan način sačuvaju domaću muziku, našu kulturu i našu tradiciju dovela do potpisivanja ovih jako bitnih ugovora, ugovora koji našu zemlju približavaju Europskoj uniji.

“Zato naš trud, trud naših pravnih timova nije bio uzaludan i nadam se da će i ostali mediji krenuti njihovim stopama i tako priznati našu državu, odnosno njene zakone o autorskim i srodnim pravima, kao jedan od temelja ulaska naše zemlje u Evropsku uniju”, rekao je.

Partnerski odnosi AIS-a i Fonograma, kao i dva od tri bh. javna servisa, BHRT i RTVFBiH u budućnosti će svakako rezultirati poboljšanjem statusnog položaja muzičkih izvođača i proizvođača fonograma, te afirmaciji i unaprijeđenju muzičke kulture i kulturne baštine Bosne i Hercegovine uopće.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara