Akademska zajednica: Politika HDZ-a u žestokom sukobu sa međunarodnim standardima

Bojkot sjednice federalnog Parlamenta na kojoj su se obraćali evropski zvaničnici, aktivnosti poput najave otvaranje paradiplomatskih predstavništava, najave blokada od strane zvaničnika HDZ-a ali i odbijanje prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, ovu političku stranku promovišu u faktor destabilizacije koja pored toga sve više ulazi i u sukob ne samo sa domaćim političkim akterima nego i u latentni sukob međunarodnom zajednicom.

136

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović smatra da HDZ srlja u sukob sa čitavom međunarodnom zajednicom, te navodi da ako se u BiH ne može uspostaviti autoritet prava, kao univerzalnog znanja ljudi, ne samo na lokalnom, nego i na internacionalnom nivou, onda je očito da HDZ srlja u sukob sa čitavom međunarodnom zajednicom.

MARKETING

Govoreći o najavi predsjednika FBiH Marinka Čavare da neće potpisati ukaz kako bi na snagu stupio Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, koji je usvojen u Predstavničkom domu na prijedlog SDA, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke, Kulenović je kazao kako bi ovakav eventualni postupak predsjednika FBiH bio u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

“Različite interpretacije koje Čavara pri tome daje, očito su u suprotnosti sa pravnom naukom, ali i u suprotnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije. Ako se u BiH ne može uspostaviti autoritet prava, kao univerzalnog znanja ljudi, ne samo na lokalnom, nego i na internacionalnom nivou, onda je očito da HDZ srlja u sukob sa čitavom međunarodnom zajednicom, a ne samo u sukob i izolaciju hrvatskg naroda u BiH. Vjerujem da će u krajnjem slučaju kod Čavare prevladati razum i da se neće odlučiti na takav radikalni korak, ukoliko dođe do ishoda koji su apsolutno demokratski i koji se podrazumijevaju u svakoj demokratskoj zemlji”, mišljenja je Kulenović.

Kulenović dodaje da se ne smije odustati od  toga da se zahtijeva politička odgovornost za posljedice udruženog zločinačkog poduhvata i međudržavnog oružanog sukoba.

“Ako ne postoje nikakve političke posljedice za udruženi zločinački poduhvat i međudržavni oružani sukob, očito se priprema teren za završavanje ratnih ciljeva od strane onih koji su bili nosioci udruženog zločinačkog poduhvata i međudržavnog oružanog sukoba. Bez obzira na populizam i nacionalizam, koji trenutno vladaju u Evropi i svijetu, mislim da to ipak neće moći proći osnovne kriterijume, prije svega, evropske pravne stečevine”, naglasio je Kulenović.

Međunarodna zajednica zna i nije neinformisana o onome što želi Dragan Čović i HDZ BiH, a to je revitalizacija Herceg-Bosne, koja je nanijela zlo BiH, poručio  smatra predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH (HNV), profesor Marinko Pejić.

“Postoji zločinački poduhvat koji je vezan za Herceg-Bosnu i Tuđmana. Herceg-Bosna je odigrala negativnu ulogu, podijelila je Bošnjake i Hrvate koji su se dobro zajednički branili sve dok nije izbio sukob među njima, a posljedice toga se i danas osjećaju na terenu. HDZ BiH hoće opet treći entitet, samo pod raznim imenima. No, to je opet treći entitet i obnova Herceg-Bosne. To je uvijek njihov san”, smatra Pejić.

S tim u vezi, ocijenio je nevjerovatnim tvrdnje zvaničnika HDZ-a BiH da je međunarodna zajednica protiv njih.

Akademik Mirko Pejanović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, komentarišući tvrdnje zvaničnika HDZ-a BiH kako je međunarodna zajednica protiv njih, podsjeća da političke stranke u BiH međunarodnu zajednicu vide na način “kako kome odgovara i kako kome šteti”.

“Međunarodna zajednica u BiH još uvijek ima instrumente i poluge da zaštiti stabilnost i mir u ovoj zemlji”, naglašava on.

Međutim, Pejanović smatra da nije isključeno da međunarodna zajednica nametne rješenje za Izborni zakon.

Mogućnost nametnutog rješenja od strane međunarodne zajednice nije isključena u smislu provođenja odluke Ustavnog suda BiH, koja bi omogućila ono što se očekuje od primjene te odluke, odnosno da nema blokada u provođenju izbornih rezultata u domovima naroda u BiH”, smatra Pejanović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara