Akcija FUP-a u Visokom / Poštivanje pravnog poretka i zakona ili montirani politički proces

1893
Foto: Ilustracija

Kao što svako ima pravo da bira i bude biran, tako svako ima pravo i da obnaša neku javnu funkciju i bude istraživan. Jučerašnja akcija FUP-a u Visokom, naravno, izazvala je različite reakcije kod građana Visokog. Mišljenja su različita i podjeljena, neki kažu da je konačno došlo vrijeme da nadležni organi istraže sve sumnjive radnje zadnjih 10 godina u javnom sektoru u Visokom, drugi misle kako je u pitanju predizborni politički montirani proces, treće to uopšte ne zanima jer imaju prečih problema u ionako osiromašenoj čaršiji sa pripadajućim joj selima.

MARKETING

Manje ili nikako je visočkoj javnosti poznato da je 18.10.2019. godine na adresu Visoko.co.ba stigao dopis sa potpisom Policijskog komesara Semira Šuta, u kojem se traži izuzimanje dokumentacije VICOBA d.o.o od Odsjeka za privredni kriminal, po aktu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za daljnje nadležno postupanje, a po prijavi lica putem e-maila.

Dokumentacija dostavljena, istraga završena i Visoko.co.ba iz te priče izašao potpuno čist!

To nije bilo dovoljno onima kojima smeta Visoko.co.ba i onima koji u Visokom žele jednopartijski sistem, jednoumlje, jednu televiziju i jednog gospodara života i smrti, nego su nakon toga uslijedile anonimne prijave i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao i Poreznoj upravi FBiH – Kantonalni porezni ured Zenica. Nakon detaljnog pregleda dokumentacije i sačinjenog zapisnika opet rezultat isti – Visoko.co.ba posluje i radi bez uočenih nepravilnosti. Nakon ovih očiglednih, u našem slučaju političkih pritisaka, nismo u javnosti izigravali žrtvu, nego svjesni da poslujemo zakonito poštovali smo institucije države i pravnog poretka. Uz sve to, više puta smo prijavljivani Tužilaštvu ZDK-a, kao i Agenciji za zaštitu ličnih podataka, gdje je čak traženo da Visoko.co.ba bude kažnjen sa 50.000KM, a Adnan Jašarspahić i Dario Božić sa po 5.000KM. I ove prijave su odbijene kao neosnovane.

Također, manje je poznato da je nedavno, na osnovu anonimne prijave, završena i istraga podnesena protiv premijera ZDK-a Mirze Ganića i ministra u Vladi ZDK-a Arnela Isaka, a vezano za asfaltiranje puta u Gračanici čiji je ishod također bio negativan i gdje nisu uočeni elementi krivičnog i koruptivnog djela. U Visokom su pripadnici FUP-a i SIPA-e proteklih godina vršili istražne radnje po raznim osnovama i to nije bilo korišteno u predizborne svrhe i izigravanje žrtve.

Stvari su vrlo jasne, ukoliko neko nije kriv, u ovom slučaju uposlenici Gradske uprave i JP Visoko Ekoenergija, te ukoliko nema elemenata za sumnju na osnovu kojih Tužilaštvo pokreće istrage, nema potrebe ni za strahom, a najmanje da neko iz ovakvih situacija pokušava izvlačiti političko-predizbornu korist izigravajući žrtvu.

Svaki Visočanin, ukoliko sumnja u nečiji nezakonit rad, posebno ako radi u javnom sektoru sa novcem poreznih obveznika, može podnijeti anonimnu prijavu i nasloviti je sa “Zabrinuti građani” i treba to da uradi bez obzira o kome da se radi i kojoj stranci pripadao. Niko nema pravo da se bogati na račun Visokog i Visočana.

Želimo da imamo povjerenje u pravosudne organe, neka institucije rade svoj posao.

(VIDEO) FTV o intervenciji FUP-a u Gradskoj upravi Visoko: Oduzeta dokumentacija zbog sumnje na koruptivna krivična djela i zloupotrebu položaja

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.