Naslovnica ZDK Akcija Udruže...

Akcija Udruženja za borbu protiv dijabetesa Maglaj

31

U proteklih nekoliko dana u ambulantama porodične u Bočinji, Ulišnjaku, Liješnici, Novom Šeheru te u samom gradu, Udruženje za borbu protiv dijabetesa Maglaj organizovalo je akcije besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi. Preventivne kontrole obavilo je nešto više od 330 građana. I posljednja akcija u gradu bila je izuzetno dobro posjećena, pa je vrijednosti šećera u krvi, ali i krvnog tlaka, izmjerilo 185 građana.

„Nastojimo da u kontinuitetu organizujemo ovakve i slične akcije jer one često otkriju i one koji možda i ne znaju da boluju od dijabetesa i hipertenzije. Svim takvim osobama savjetujemo da se jave svojim porodičnim ljekarima“, rekao je Asim Musaefendić, predsjednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa Maglaj.

U Udruženju su se izborili da svi inzulin ovisni dijabetičari od septembra dobijaju besplatno po 25 trakica mjesečno.

„Do septembra svi oboljeli na inzulinu dobiće besplatno 25 trakica, a od septembar mjesečno 25 trakica što je značajno povećanje. One su priličan trošak za sve oboljele od dijabetesa pa vjerujemo da ćemo se u budućim akcija izboriti da trakice dobiju oni koji su na oralnoj terapiji“, dodao je Musaefendić.

Udruženje je za svoje članove osiguralo i besplatne aparate za mjerenja nivoa šećera u krvi, a u planu je i organizacija niz edukativnih predavanja o ovoj bolesti savremenog čovjeka.

 

 

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.