Ako često mijenjate dijete, moguće su opasne posljedice

112

Često se dešava da ljudima određeni tip dijete poslije nekog vremena dosadi, pogotovo ako ona ne donosi željene rezultate, pa se odmah opredele za drugi režim ishrane. Ovakav odnos prema ishrani nije povoljan za vaše zdravlje, objašnjava nutricionistkinja dr Ebi Langer.

MARKETING

Ne samo da se na taj način ugrožava emotivno stanje, već se određenim namirnicama može izazvati kontraefekat – čežnja za nezdravim namirnicama poput čipsa, slatkiša ili testenine.

Nutricionistkinja Melani Behmer upozorava da često prelaženje sa dijete na drugu dijetu, nije zdravo.

“Ljudsko telo je nevjerovatno i podneće šta god da mu priredite”, kaže ona za Men’s Health i dodaje da je najbolje izbjegavati bilo kakve krajnosti u ishrani, što može dovesti do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

“Vaše tijelo trpi promjenu iz ishrane pretežno temeljene na mastima i ugljenim hidratima”, pojašnjava Melani.

Ove nagle promjene u ishrani pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu dovesti i do glavobolja i promjena u raspoloženju, piše ljepotaizdravlje.hr.

Ebi Langer daje primjer drastične promjene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, u režim ishrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promjene, osoba se može susresti sa nadutošću.

Dakle, šta da učinite ako određena vrsta dijete ne djeluje na vas?

Ebi Langer predlaže da dobro razmislite šta su vam ciljevi i očekivanja prije nego što se uopšte upustite u nov režim ishrane. Kada se odlučite, probajte da izdržite tri mjeseca tokom kojih bi trebalo da pratite stanje vašeg organizma i spoznate da li vam taj režim uopšte odgovara.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara